Britse justitie probeert debat rond proces Brooks te beperken

Terwijl gisteren de eerste stap is gezet in het langverwachte strafproces tegen voormalige leidinggevenden van de Britse krant News of the World, heeft de procureur-generaal parlementsleden gewaarschuwd dat ze zich tijdens het proces van commentaar moeten onthouden en zich strikt aan de feiten moeten houden.

Parlementariërs die gebruik willen maken van hun traditionele vrijheid om in het parlement over van alles en nog wat hun mening te geven, lopen het risico vervolgd te worden wegens minachting van het Hof omdat ze een lopend proces beïnvloeden, schreef procureur-generaal Oliver Heald aan de leiders van de grootste partijen.

In het proces staan onder anderen Rebekah Brooks en Andy Coulson terecht. Brooks is een oud-hoofdredacteur van News of the World en een vertrouweling van mediamagnaat Rupert Murdoch. Ook Coulson was hoofdredacteur van die krant, om daarna, tot 2011, de belangrijkste communicatie-adviseur van premier Cameron te worden. Beiden staan terecht wegens het afluisterschandaal waarin bleek dat journalisten van News of the World een groot aantal mensen afluisterden. Murdoch heeft de krant wegens deze affaire stopgezet.

Wegens de politieke implicaties van dit proces, dat naar verwachting een paar maanden zal duren, wordt veel publiciteit verwacht. Gisteren is de selectie van de juryleden begonnen. De Britse regels over verslaggeving van lopende processen zijn erg strikt, om beïnvloeding van juryleden te voorkomen. (AP, Reuters, AFP, BBC)