Recordpoging ‘van schaap tot trui’ op primetime

Vier breiende vrouwen, uren aan een stuk, dat zal de Noorse landelijke tv-zender NRK komende vrijdag (1 november) primetime uitzenden. De Noorse vrouwen zullen proberen om het wereldrecord ‘sheep to jumper’ te breken. Tot nu toe staat dat op naam van een Australische die er in 2004 4 uur, 51 minuten en 14 seconden over deed om de wol van een schaap te scheren, wassen, spinnen en verwerken tot een trui. „Als we het record breken, dan duurt het programma minder dan 5 uur. Als dat niet lukt, blijven we uitzenden tot ons breiwerk af is”, zegt de producent van het programma Lise-May Spissøy.

NRK maakte al eerder slow-tv-programma’s. Zo konden Noren bijvoorbeeld al uren kijken naar beelden van een brandend houtvuur. Volgens Spissøy is er een markt voor trage televisie. „Iedereen lacht in eerste instantie als ik over dit programma vertel. Zodra ik echter uitleg dat het een verademing is tussen programma’s waar alles razendsnel volgens vaste formats verloopt, begrijpen ze het idee.” Er wordt trouwens niet alleen gebreid vrijdag, zegt Spissøy: „We vertellen ook over de geschiedenis van breien, geven breiles en tonen prachtige profielen van de deelnemers.”