Bontes uit fractie gezet: PVV geen derde partij meer

Louis Bontes maakt niet langer deel uit van de PVV-fractie.
Louis Bontes maakt niet langer deel uit van de PVV-fractie. Foto David van Dam

Met het vertrek van Kamerlid Louis Bontes uit de PVV, is de fractie van Geert Wilders niet langer de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer. Dat is nu de SP. Bontes blijft in de Kamer, als éénmansfractie.

Vanochtend maakte Wilders bekend dat Bontes uit de fractie was gezet. „Het is een triest moment, maar we hebben unaniem besloten, met 14 tegen 1.” Volgens Bontes maakte één fractiegenoot bezwaar tegen de mondelinge stemming. Het Kamerlid was teleurgesteld over het gebrek aan steun binnen de PVV-fractie. Hij had gerekend op de steun van zo’n vijf fractieleden.

Reden voor het wegsturen van Bontes was de kritiek die het Kamerlid onder meer in deze krant uitte op de bestuursstijl van Wilders. De PVV-leider hierover: „Hij heeft mijzelf als een halve dictator neergezet, mijn fractiegenoten zouden lakeien zijn. Ik heb geen zin in ruzie binnen de PVV. De kiezer heeft ons niet gekozen om ruzie te maken.” Wilders zei dat hij niets tegen kritiek had, maar dat die niet naar buiten mocht worden geuit. „Met messen gooien is iets wat niet kan worden geaccepteerd.”

Volgens Bontes heeft hij regelmatig intern kritiek geuit, maar werd daar nooit iets mee gedaan. Hij had vanochtend bij de fractievergadering gepleit om bij de PVV te mogen blijven, zei hij. „Jullie kunnen mij wegsturen, maar dat lost het probleem niet op. [...] Laat me erbij.”

Wilders ontkent dat hij binnen de PVV alles bepaalt, zoals Bontes stelt: „Ook het besluit dat wij geen ledenpartij zijn, is een besluit van de gehele fractie. Die heeft dat besloten. En als een meerderheid van de fractie morgen wel een ledenpartij wil zijn, kan dat ook.”

Bontes wil „zo veel mogelijk meestemmen met de collega’s van de PVV. Ik heb geen politiek probleem met de PVV, maar een organisatorisch probleem.”

Voor de verkiezingen waren al vier PVV’ers uit de fractie gestapt. Van hen is Hero Brinkman de bekendste.