Bestuursvoorzitter Piet Moerland vertrekt bij Rabobank vanwege Libor

Piet Moerland vertrekt per direct als bestuursvoorzitter bij de Rabobank
Piet Moerland vertrekt per direct als bestuursvoorzitter bij de Rabobank Foto ANP / Koen van Weel

Bestuursvoorzitter Piet Moerland (64) vertrekt per direct bij de Rabobank vanwege de Libor-affaire. Moerland wordt tijdelijk opgevolgd door commissaris Rinus Minderhoud en ziet af van een vertrekregeling.

Volgens het persbericht van de Rabobank wil Moerland hiermee een kristalhelder signaal afgeven. Zijn tijdelijke opvolger Rinus Minderhoud (67) is sinds 2002 commissaris van de Rabobank Groep. In een verklaring zegt Moerland:

“Namens de bank en namens het Bestuur wil ik een kristalhelder signaal afgeven: een oprechte spijtbetuiging en een scherpe afkeuring over de ongepaste gedragingen.”

Ook zegt hij:

“Het klemt des te meer omdat dit type cultuur en het gedrag dat daar uit voortkomt, op geen enkele wijze past bij de normen en waarden van de Rabobank als coöperatieve bank met een sterke maatschappelijke verankering. Respect, integriteit, professionaliteit en duurzaamheid zijn de kernwaarden van onze bank. De samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat mensen van de Rabobank vanuit deze waarden opereren. Daarom heb ik vandaag besloten om uit principe en met onmiddellijke ingang terug te treden als voorzitter van de Raad van Bestuur.”

Sipko Schat de eindverantwoordelijke voor Libor in de Raad van Bestuur van Rabobank, mag aanblijven. Rabobank maakte vandaag bekend 774 miljoen euro boete te betalen voor betrokkenheid bij de Liboraffaire.

Bankiers manipuleerden rente

De Liborrente wordt als basis gebruikt van veel financiële producten, waaronder hypotheek- en spaarrentes, en is van invloed op tarieven die consumenten en bedrijven betalen voor hun leningen. Dagelijks wordt de rente vastgesteld door middel van een enquête onder de grootste banken, die aangeven tegen welke tarieven zij denken te kunnen lenen.

Verschillende internationale banken zouden deze belangrijke interbancaire rente hebben gemanipuleerd. Ze zouden bewust voor eigen gewin te lage of hoge rentes hebben genoemd. Barclays, Royal Bank of Scotland en UBS werden al beboet in de zaak.

Moerland zou in 2014 met pensioen gaan

In juni van dit jaar maakte Moerland bekend dat hij in 2014 met pensioen zou gaan. Hij is sinds 2009 bestuursvoorzitter. De opvolging van Moerland blijkt voor Rabobank een worsteling, zegt Chris Hensen, economieredacteur bij NRC Handelsblad, vandaag:

“Moerland zal dit vertrek al een tijdje geleden intern hebben aangekondigd. In die tijd is er geen opvolger gevonden die nu kon worden aangekondigd. Dat toont de worsteling van de bank met het vinden van een nieuwe bestuursvoorzitter. De huidige leden van de Raad van Bestuur zijn blijkbaar allemaal beschadigd door Libor of andere affaires. Daarnaast staat Rabobank voor veel problemen. Zowel tussen de Nederlandse divisie en internationaal als tussen het hoofdkantoor en de banken in het land.”

Hensen schreef eerder over Moerland:

Toen Piet Moerland in 2009 aantrad als topman van Rabobank, kon hij zich vermoedelijk geen betere plek wensen om aan de slag te gaan als baas van een bank. Rabobank was op dat moment in feite de enige grote financiële instelling in Nederland die onaangedaan bleef onder het geweld van de financiële crisis. Als een rots in de branding.

Alle andere grote financiële instellingen lagen toen reeds aan het infuus van de staat. ABN Amro, ING, SNS, Aegon. Rabo niet. Die kon haar eigen broek ophouden – iets waar Rabo zelf graag mee pronkte. Iedereen wilde zijn geld stallen bij de gezondste bank van Nederland. De toeloop was op sommige momenten zelfs zo hevig dat Rabobank in 2011 een aantal grote ondernemingen bereid vond om geld toe te leggen om bij haar te sparen.

Moerland ziet af van vertrekregeling

In de verklaring van Rabobank staat dat Rinus Minderhoud een salaris zal ontvangen van 985.000 euro op jaarbasis. Minderhoud ontvangt geen pensioenbijdrage en geen variabele beloning. Piet Moerland ziet af van een vertrekregeling.