Ajax, Utrecht en Cambuur door naar achtste finales beker

Ajax heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de KNVB-beker. De Amsterdammers waren thuis, na een stroef begin, met 4-1 te sterk voor hoofdklasser ASWH. ADO verloor verrassend van MVV, Cambuur versloeg NAC en Utrecht ontsnapte.

Ajax heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de KNVB-beker. De Amsterdammers waren thuis met 4-1 te sterk voor ASWH. Ajax had bijna een helft lang de handen vol aan de hoofdklasser uit Hendrik-Ido-Ambacht, maar kwam na twee doelpunten vlak voor rust niet meer in de problemen.

Ajax kwam na de eerste goed lopende aanval direct op voorsprong. Viktor Fischer slalomde in de twintigste minuut mooi door de verdediging heen en rondde koel af. Door een blunder van Stefano Denswil kwam ASWH echter snel terug in de wedstrijd. De verdediger kopte de bal in de voeten van Michael van Dommelen die met een afstandsschot voor de gelijkmaker zorgde.

Nog 1-1 bij rust

ASWH slaagde er niet in met de 1-1 stand de rust te halen. In de 42e minuut zette Danny Hoesen Ajax voor een tweede keer op voorsprong, waarna Siem de Jong er van dichtbij 3-1 van maakte. In de tweede helft verzuimde Ajax de toeschouwers op een show te trakteren. Alleen invaller Kolbeinn Sigthorsson kreeg bij het scoren van de 4-1 nog even de handen op elkaar.

Ruben Ligeon viel halverwege uit. De net van een teenblessure herstelde Ajacied liep een verrekking op in zijn rechterenkel.

Utrecht ontsnapt, Cambuur wint na strafschoppen

FC Utrecht heeft met pijn en moeite de achtste finales bereikt. De club van trainer Jan Wouters had een verlenging nodig om in Werkendam de amateurs van Kozakken Boys met 2-1 te verslaan. Jens Toornstra maakte in de 94e minuut het winnende doelpunt.

Kozakken Boys kwam in de 27e minuut via Arif Irilmazbilek op 1-0 en hield die voorsprong lang vast. Pas na ruim een uur spelen maakte Jacob Mulenga met een van richting veranderd schot gelijk. Uiteindelijk maakte Utrecht pas in de verlenging het verschil. Toornstra werd de matchwinner door via de onderkant van de lat raak te schieten.

SC Cambuur won na strafschoppen van NAC. De wedstrijd eindigde in 2-2.

MVV schakelt verrassend ADO uit

MVV zorgde voor een verrassing. De nummer negen van de Jupiler League was in de Geusselt met 2-1 te sterk voor eredivisionist ADO Den Haag.

ADO leek met de competitiezege van zaterdag op koploper FC Twente het lek boven te hebben, maar in Maastricht ging het al in de eerste helft mis. Rick Geenen zette de thuisploeg met goals in de 37e en 43e minuut op een 2-0 voorsprong. De aansluitingstreffer van Mike van Duinen na ruim een uur spelen was voor ADO niet voldoende om uitschakeling te voorkomen.

Andere uitslagen:

FC Eindhoven - NEC 0-1
FC Emmen - IJsselmeervogels 2-3
JVC Cuijck - EVV 3-0

(Novum)