‘Aantal files stijgt vanaf 2015 weer door aantrekkende economie’

Als het kabinet geen aanvullende maatregelen neemt, stijgt het aantal files vanaf 2015 weer. Reden is de aantrekkende economie, blijkt uit de Mobiliteitsbalans van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KIM), die minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

File op de A12 richting Den Haag
File op de A12 richting Den Haag Foto ANP/ Lex van Lieshout

Als het kabinet geen aanvullende maatregelen neemt, stijgt het aantal files vanaf 2015 weer. Reden is de aantrekkende economie, blijkt uit de Mobiliteitsbalans (pdf) van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KIM), die minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Door een stijging van het aantal files en de verkeersdrukte neemt het zogeheten reistijdverlies vanaf dat jaar met gemiddeld 2,5 procent per jaar toe. Reden is de verwachte toename van het verkeer. Voor de periode tot en met 2017 verwacht het KIM een toename van het wegverkeer met gemiddeld 1,5 procent. Die groei wordt veroorzaakt door de aantrekkende economie en de dalende brandstofprijs.

Aantal files nam laatste jaren af

De onderzoekers verwachten dat het wegverkeer in 2013 met minder dan een procent toeneemt. De afgelopen jaren nam het aantal files en daarmee het reistijdverlies juist fors af. In 2012 lag de vertraging als gevolg van het aantal files ongeveer op het niveau van het jaar 2000.

Reden voor deze afname was de aanleg van spitsstroken en wegverbredingen. Dat betaalde zich vorig jaar uit: in 2012 lag het reistijdverlies veertien procent lager dan een jaar daarvoor, terwijl de omvang van het verkeer gelijk bleef. Ook de economische crisis zorgde voor een afname van het aantal files, aldus het onderzoek. Ook dit jaar en volgend jaar zal het reistijdverlies nog verder afnemen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het zogeheten nieuwe werken en de nieuwe mogelijkheden die ICT biedt, maar een beperkt effect heeft op de mobiliteit. Vooral hogeropgeleiden doen vaker aan telewerken, maar de tijd die aan het woon-werkverkeer werd besteed, nam niet zichtbaar af. De onderzoekers denken dat dit komt doordat veel mensen maar een deel van de dag bijvoorbeeld vanuit huis werken. (Novum)