5.000 extra inentingen tegen mazelen in Biblebelt

Moeders brengen kinderen naar de reformatorische basisschool Eben-Haezer in Barneveld.
Moeders brengen kinderen naar de reformatorische basisschool Eben-Haezer in Barneveld. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Tussen juni en september hebben 6.200 baby’s vervroegd een inenting tegen mazelen gekregen. Dat zijn er 5.000 meer dan de 1.200 baby’s die normaal in zo’n periode een extra mazelenvaccin krijgen. Het gaat om kinderen die wonen in de zogeheten Biblebelt. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM.

Mazelenepidemie in Biblebelt

Sinds mei heerst er een mazelenepidemie in een strook van het zuidwesten tot het noordoosten van Nederland. Gisteren werd bekend dat een meisje van zeventien jaar in Zeeland is overleden aan de gevolgen van mazelen. Ze woonde in Tholen en zat op een streng gereformeerde school. Er zijn minimaal 2.000 kinderen en baby’s besmet met het virus; de meesten komen er gewoon overheen.

Strenggereformeerden en antroposofen risicogroepen

Sinds juni riepen de GGD’s in de Biblebelt ‘risicogroepen’ op om hun kinderen alsnog te laten vaccineren. Risicogroepen zijn strenggereformeerden en antroposofen, die op grond van hun levensovertuiging hun kinderen niet laten inenten. Ook andere baby’s die in een dorp wonen waar mazelen heerst, (tussen de 6 en 14 maanden oud) konden een vroeg vaccin krijgen. Normaal worden baby’s op hun veertiende maand en hun negende jaar ingeënt. Dat doet 95 procent van de bevolking, waardoor het virus amper nog voorkomt.