Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Zeventienjarig meisje overleden aan mazelen

Afgelopen weekend is in Zeeland een 17-jarig meisje overleden aan de complicaties van mazelen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het vaccin BMR (bof, mazelen, rode hond) krijgen kinderen van veertien maanden in principe. Op negenjarige leeftijd krijgen ze een herhaling.
Het vaccin BMR (bof, mazelen, rode hond) krijgen kinderen van veertien maanden in principe. Op negenjarige leeftijd krijgen ze een herhaling. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Afgelopen weekend is in Zeeland een 17-jarig meisje overleden aan de complicaties van mazelen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het meisje was niet gevaccineerd tegen de infectieziekte.

Het is het eerste sterfgeval sinds een mazelenepidemie in mei uitbrak onder mensen die niet gevaccineerd zijn tegen de ziekte. Tot nu toe zijn er 2.016 patiënten met mazelen gemeld, maar er zijn waarschijnlijk veel meer mensen ziek geworden “omdat veel patiënten niet naar de huisarts gaan”, aldus het RIVM. In totaal zijn 121 patiënten opgenomen geweest in een ziekenhuis, van wie 61 met een longontsteking en één met een hersenontsteking.

Sinds eind mei komt in een aantal regio’s mazelen voor. De epidemie verspreidt zich vooral in gemeenten waar minder dan 90 procent van de mensen gevaccineerd is. Dat is vooral in regio’s waar veel gereformeerden wonen die zich om religieuze redenen niet laten inenten.

Het komt zelden voor dat mensen overlijden aan de complicaties van mazelen. Mazelen is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het begint met plotselinge koorts, verkoudheid en hoesten. Enkele dagen tot een week daarna ontstaan rode vlekjes. Soms krijgen patiënten middenoor- of longontsteking en heel soms krijgt de patiënt een hersenontsteking. Vaccinatie voorkomt normaal gesproken dat iemand besmet raakt met de mazelen.

In 2000 was in Nederland de laatste mazelenepidemie. Toen werden er ruim 3.000 patiënten gemeld, waarvan er drie overleden.