Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Wonderbaarlijk mooie toon

Agustín Barrios (1885-1944) geldt als een van de allergrootste componisten voor de klassieke gitaar. Gitarist Enno Voorhorst (1962) heeft al verschillende bejubelde Barrios-cd’s gemaakt, en geeft die nu een schitterend vervolg. Op Around Barrios wisselt Voorhorst werk van Barrios af met muziek van collega’s door wie de Paraguayaanse componist werd gevormd, of die hij beïnvloedde – Francisco Tarréga, Villa-Lobos, Antonio Lauro. Zo ontstaat een welluidend en afwisselend beeld van de Spaanse en Zuid-Amerikaanse gitaarmuziek in de eerste helft van de twintigste eeuw. De stukken worden fantastisch gespeeld door Voorhorst, die met zijn diepe klank, elegante virtuositeit en wonderbaarlijk mooie toon iedere melodie en samenklank laat ademen en sprankelen. Een student van Barrios zei ooit dat hij speciaal voor Voorhorst lijkt te hebben gecomponeerd, en zo is het. Een must voor liefhebbers van de gitaar.

Joep Stapel