Witte Huis: extra ‘beperkingen’ nodig wat betreft NSA-spionage

Er zijn extra “beperkingen” nodig wat betreft de manieren van inlichtingen verzamelen die de Verenigde Staten hanteren. Dat zei woordvoerder van het Witte Huis Jay Carney vandaag.

Witte Huis-woordvoerder Jay Carney spreekt tijdens de persconferentie.
Witte Huis-woordvoerder Jay Carney spreekt tijdens de persconferentie. Foto AP/ Charles Dharapak

Er zijn extra “beperkingen” nodig wat betreft de manieren van inlichtingen verzamelen die de Verenigde Staten hanteren. Dat zei woordvoerder van het Witte Huis Jay Carney vandaag.

De opmerkingen komen midden in een laatste reeks NSA-onthullingen, waarin duidelijk werd dat de telefoon van ten minste 35 wereldleiders wordt afgetapt en dat er in Frankrijk en Spanje op grote schaal mensen in de gaten worden gehouden door de geheime dienst.

Carney zei vandaag het volgende, volgens Reuters:

“We erkennen dat er extra beperkingen nodig zijn wat betreft de manieren waarop wij inlichtingen verzamelen en gebruiken.”

Susan Rice, Obama’s adviseur op het gebied van nationale veiligheid, liet zich op Twitter uit over de kwestie. Volgens haar is er duidelijke balans nodig:

Twitter avatar AmbassadorRice Susan Rice We must seek proper balance between security concerns of our citizens and allies and the privacy concerns that all people share.

Volgens Reuters lijkt het alsof er een verandering op komst is. Obama kondigde al eerder aan de geheime diensten in de Verenigde Staten te willen hervormen.

Obama heeft volgens Carney het volste vertrouwen in NSA-directeur Keith Alexander en in andere NSA-functionarissen, maar er moet een balans zijn tussen de noodzaak om inlichtingen te vergaren en de privacy van mensen.

Afvaardiging EP: vertrouwen is weg

Vandaag sprak een afvaardiging van het Europees Parlement zich uit over de afluisterkwestie. Volgens leden is het belangrijk het vertrouwen weer op te bouwen. De delegatie ging zelf zover te stellen dat het handelsakkoord waarover de VS en de Europese Unie handelen, in gevaar komt als de crisis rond het afluisterschandaal niet snel wordt opgelost. Elmar Brok, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken, zei dat het vertrouwen is verdwenen:

“We moeten hard werken om dat vertrouwen tussen de leiders onderling en inwoners onderling weer te herstellen.”

‘Obama beëindigde aftappen Merkel deze zomer’, Cameron wil actie tegen Guardian

Er kort overzicht van ander NSA-nieuws van vandaag:

- The Wall Street Journal meldde op gezag van bronnen dat de NSA het aftappen van de telefoon van de Duitse bondskanselier Merkel, waarover de afgelopen week veel te doen was, staakte nadat de operatie deze zomer aan het licht was gekomen. In totaal zouden 35 wereldleiders zijn afgetapt, van wie er enkelen nog steeds in de gaten worden gehouden, meldde de krant. Obama zou niet op de hoogte zijn geweest.

- Japan heeft in 2011 geweigerd de NSA te helpen bij het aftappen van glasvezelkabels in Azië, meldde het Japanse persbureau Kyodo vandaag volgens Novum. Volgens bronnen had de NSA waarschijnlijk de bedoeling inlichtingen over China te vergaren. De regering in Tokio wees het verzoek af, niet alleen vanwege juridische bezwaren, maar ook omdat ze niet genoeg mensen had om het verzoek in te willigen

- De Britse premier David Cameron heeft gedreigd met nog onbekende actie tegen The Guardian en andere Britse media, vanwege hun onthullingen over afluisterpraktijken. Cameron vertelde vandaag dat zijn regering probeert te praten met de media en uit wil leggen “hoe schadelijk dit soort dingen kan zijn”. Als de media niet wat meer maatschappelijke verantwoordelijkheid tonen, dan is het voor de regering moeilijk om er niet iets aan te doen

- Uit nieuwe onthullingen van de Spaanse krant El Mundo is gebleken dat de NSA ook zestig miljoen gesprekken in Spanje aftapte. Het land heeft hierop de Amerikaanse ambassadeur ontboden.