Winst en omzet lopen terug bij TNT

Het logo van TNT bij het hoofdkantoor van het bedrijf in Hoofddorp.
Het logo van TNT bij het hoofdkantoor van het bedrijf in Hoofddorp. Foto ANP / Remko de Waal

TNT heeft vorig kwartaal minder winst behaald in vergelijking met een jaar eerder. Ook de omzet van het bedrijf liep terug. Het Nederlandse bedrijf kwam tussen juli en september uit op een resultaat van zes miljoen euro, zo maakte het bedrijf vandaag bekend. Dat is een kwart minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De omzet liep in het derde kwartaal echter terug, met 6,6 procent naar ruim 1,6 miljard euro. Vooral op de West-Europese markt en in Zuidoost-Azië kende TNT een moeizaam kwartaal. De omzet liep daar met respectievelijk 5,5 en 20,6 procent terug.

In Oost-Europa en Noord- en Latijns-Amerika daalt de omzet daarentegen amper. De postbezorger verwacht dat die ontwikkelingen zich in de rest van dit jaar doorzetten. Dat de lagere omzet van TNT niet steviger doorwerkt in de winst, is volgens TNT te danken aan kostenbesparingen. Het bedrijf wist in een jaar tijd de kosten met 1,4 procent te drukken.

Topman Tex Gunning zag op enkele gebieden een verbetering van het resultaat. Maar “alles bij elkaar blijven de handelsomstandigheden moeizaam”, aldus Gunning. “Ons uiteindelijke doel is om TNT toekomstbestendig te maken.”

(Novum)