Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Wapeninspecteurs missen deadline door onveiligheid in Syrië

epa03922708 A handout picture made available by the Syrian Arab News Agency (SANA) shows Syrian army soldiers patrolling in Htaitet al-Turkman in rural Damascus, Syria, 24 October 2013. At least 50,000 regime troops have been killed in Syria since the crisis started in March 2011, according to the Britain-based Observatory, which said it had documented 30,000 such deaths. EPA/SANA / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
epa03922708 A handout picture made available by the Syrian Arab News Agency (SANA) shows Syrian army soldiers patrolling in Htaitet al-Turkman in rural Damascus, Syria, 24 October 2013. At least 50,000 regime troops have been killed in Syria since the crisis started in March 2011, according to the Britain-based Observatory, which said it had documented 30,000 such deaths. EPA/SANA / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Het is de wapeninspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) niet gelukt op tijd hun eerste inspectieronde te voltooien. Ze hebben twee van de 23 door Syrië opgegeven inspectielocaties nog niet kunnen bezoeken omdat het er te onveilig was.

Het moordende werkschema van de OPCW-onderzoekers schreef voor dat ze uiterlijk zondag op alle door Syrië aangewezen plaatsen poolshoogte moesten nemen. Het overschrijden van de deadline heeft geen onmiddellijke gevolgen, maar toont wel aan hoe zwaar én hoe gevaarlijk de opdracht is die de organisatie van de Verenigde Naties heeft aanvaard.

De OPCW liet in het midden wie de vertraging is aan te rekenen. Haar directeur-generaal heeft eerder opgemerkt dat wapenstilstanden tussen regeringstroepen en de rebellen nodig zijn om alle inspectielocaties veilig te kunnen bereiken. De winnaar van de Nobelprijs voor de vrede van dit jaar geeft de moed echter niet op, zei woordvoerder Michael Luhan vandaag:

“We onderhandelen nog over waarborgen voor onze veiligheid, zodat onze inspecteurs erop af kunnen.”

De Syrische regering droeg vorige week netjes op tijd nadere gegevens over haar opslag- en productieterreinen voor chemische wapens aan de OPCW over. De inspecteurs controleren die gegevens ter plaatse. Het zijn de eerste stappen naar de vernietiging van het arsenaal aan chemische wapens dat Syrië bezit, die halverwege 2014 moet zijn afgerond.

De eerstvolgende deadline doemt al weer op. Op 1 november moet Syrië volgens de OPCW klaar zijn met ‘de vernietiging van voor de vervaardiging van chemische wapens en menginstallaties noodzakelijke machinerie’. (Novum/AP)