Voor haar huilende zusje

In Den Haag kwamen zaterdag zo’n 1.000 mensen bijeen om actie te voeren voor het behoud van Zwarte Piet Drijvende kracht achter de demonstratie was Mandy Roos (16) nrc.next volgde haar de hele dag

Op het Malieveld in Den Haag werd zaterdag gedemonstreerd voor het behoud van Zwarte Piet als onderdeel van het Sinterklaasfeest.
Op het Malieveld in Den Haag werd zaterdag gedemonstreerd voor het behoud van Zwarte Piet als onderdeel van het Sinterklaasfeest. Foto Bart Maat

Verslaggever

Er is eigenlijk niet zo veel waar Mandy Roos (16) zich boos over maakt. Ja, wanneer haar vriendje alleen op stap gaat wordt ze boos, vertelt ze. Arie en Ingrid, haar schoonouders bij wie ze zaterdag thuis op de bank in Wateringen zit, knikken lachend. Het lachen wordt onderbroken door Mandy’s telefoon. Sinds dinsdag gebeurt dat wel vaker. Ze heeft zo’n beetje alle landelijke Nederlandse media al gesproken en ook de Belgische en Franse pers. Beleefd neemt ze op. Je kunt wel horen dat ze uit Den Haag komt, maar niet à la Jokertje en Barbie. „Goedemorgen met Mandy Roos. Ja ik kan u om tien over twee bij het podium spreken.” De NOS is er ook bij. Ze vindt de aandacht voor haar plan „geweldig”.

Oma kwam met het idee

Het begon allemaal vorige week dinsdag. Het 5-jarige zusje van Mandy huilde omdat ze hoorde dat Zwarte Piet niet meer zou komen. Mandy wilde iets doen. Haar oma dacht aan een demonstratie. De volgende dag was de vergunning geregeld. Mandy nam contact op met Omroep West en mocht daar over de demonstratie vertellen. Erg bijzonder, want ze wil later zelf ook journalist worden en voor de camera staan. Omroep West heeft haar inmiddels een stageplek aangeboden en ze willen haar opleiding journalistiek betalen, vertelt Mandy trots.

Ze startte de Facebook-pagina ‘Zwarte Piet moet Blijven’ waar ze de demonstratie aankondigde en veel steunbetuigingen kreeg. Haar buurvrouw liet een Zwarte Piet tatoeëren op haar schouder en stuurde haar de foto. Ze sprak de makers van de Facebook-pagina Pietitie, die meer dan 2 miljoen ‘likes’ kreeg. De mannen werken voor reclamebureau Xtra Digital. „Ze vroegen mij of ik geld wilde verdienen aan de demonstratie. Zij deden het daar om. Ik dacht dat we samen gingen strijden voor Zwarte Piet.”

De schoonouders van Mandy zeggen thuis dat ze bang zijn dat de rendieren van de Kerstman worden afgeschaft en dat de paashaas wordt verboden. Samen met haar schoonouders vertrekt Mandy naar Den Haag. Het SBS6-programma Hart van Nederland wacht haar daar op met drie Zwarte Pieten. In een bootje varen zij samen over de gracht naar het Malieveld.

Dansende Zwarte Pieten

Op het Malieveld danst een groepje Zwarte Pieten voor het podium. Er zijn meer dan 1.000 demonstranten. Veel mensen uit de Haagse Spoorwijk, waar Mandy vandaan komt, veel ouderen met rollators, een paar groepen extreem rechtse jongeren en veel gezinnen die er ‘een dagje uit’ van maken.

Mandy staat achter het podium klaar, met haar zusje aan de hand. De demonstranten roepen haar het podium op. „Mandy, Mandy, Mandy!” Bij het podium wacht medeorganisator, Pim van Griethuijsen (23). Pim en Mandy kennen elkaar net. Pim was ook een Facebook-pagina begonnen voor Zwarte Piet, als afstudeer project voor zijn studie media en entertainment. Dat flopte een beetje. Hij zag Mandy’s initiatief en hielp haar. Hij regelde sponsoren voor het podium, strooigoed voor de Pieten, wc’s en het geluid. Zijn afstudeeropdracht was om een mediastunt neer te zetten. Dat is gelukt. Na het applaus vraagt Pim aan Mandy waarom ze dit doet. Ze vertelt over haar huilende zusje en vindt de opkomst „geweldig”.

De één denkt dat het Sinterklaasfeest wordt afgeschaft, de ander dat het woord ‘Zwart’ voor Zwarte Piet wordt verboden. Of dat Zwarte Pieten straks worden gearresteerd door de politie. Iedereen zegt dat Zwarte Piet niet racistisch is en dat mensen die zich gediscrimineerd voelen de kinderen met rust moeten laten.

Ook PVV-Kamerlid komt langs

Na een tijdje arriveert PVV-Kamerlid Joram van Klaveren. Een van de Zwarte Pieten buigt zijn rug naar voren en maakt van zijn lichaam een tafeltje voor Van Klaveren, die erachter staat en een petitie voorleest. Luid applaus.

Twintig minuten later is de menigte gehalveerd en omringen tientallen mensen de 62-jarige vrouw Tillie Kaisiëpo, die met een Papoeaanse vlag staat. Haar boodschap: waarom hebben de Verenigde Naties aandacht voor de pietendiscussie terwijl haar Papoeaanse volk al jaren wordt onderdrukt door Indonesië. Een deel van de menigte waaronder ouders met kinderen sluiten de vrouw schreeuwend in. „Rot op met die vlag.” „Kanker op naar je eigen zwarte land. Kanker zwarte.”

Tillie die al vijftig jaar in Nederland woont legt haar boodschap uit, maar wordt overschreeuwd. De politie grijpt in door haar vanwege veiligheidsredenen in een politiebus naar het treinstation te rijden, terug naar Delft. Sommige demonstranten denken dat ze terecht gearresteerd is voor haar aanwezigheid en gaan klappen. Ze had dit niet verwacht zegt ze later telefonisch. „Mensen reageerden op mij als een stier op een rode plek.”

Een uur voor het einde van de demonstratie zijn er nog een paar mensen over. Mandy vond de dag „geweldig”. Van Klaveren heeft haar namens Geert Wilders uitgenodigd om bij de PVV-leider langs te gaan. „Onwijs leuk!” zegt ze.

    • Maral Noshad Sharifi