Vettel blijft records breken

De Duitser Sebastian Vettel werd gisteren voor de vierde keer op rij wereldkampioen.

Foto AFP

Mentaal is hij onbreekbaar, achter het stuur onoverwinnelijk. Dat Sebastian Vettel voor de vierde keer op rij wereldkampioen in de Formule 1 zou worden stond al vast. Maar de manier waarop de pas 26-jarige Duitser de autosport overheerst is indrukwekkend. Met groot machtsvertoon won Vettel gisteren de Grand Prix van India, zijn zesde achtereenvolgende zege.

Met nog drie races te gaan – in Abu Dhabi, de Verenigde Staten en Brazilië – is hij al niet meer te achterhalen. Bovendien ligt hij nog op koers om het record van negen zeges op rij te evenaren. Dat werd in 1952-’53 gevestigd door de Italiaan Alberto Ascari.

Vettel is pas de vierde coureur in de geschiedenis van de Formule 1 die vier wereldtitels op zijn naam weet te schrijven. Juan Manuel Fangio (5), Alain Prost (4) en Michael Schumacher (7) gingen hem voor.

Ondanks zijn imposante zegereeks maakt Vettel een zwaar seizoen door, zei hij gisteren op het Buddh International Circuit, nabij New Delhi. Verscheidene van zijn zeges werden dit seizoen met boegeroep onthaald.Toppers die hun sport met harde hand regeren zijn niet automatisch populair, merkte Vettel. „Te worden uitgejouwd terwijl je niets verkeerd hebt gedaan was zwaar, maar ik denk dat ik heb geantwoord op de weg. Daar ben ik blij om”, zei de bescheiden Duitser.

Vettel werd, net als landgenoot Schumacher, opgeleid op de kartclub in het stadje Kerpen, in Noordrijn-Westfalen. Zijn vader had hem als ventje van drie voor het eerst in de kart gezet. Die vroege kennismaking met het racen betaalt zich uit: Vettel werd in 2010, op zijn 23ste, de jongste wereldkampioen in de Formule 1. En er staat hem vermoedelijk nog veel meer te wachten: Vettel is zes jaar jonger dan Schumacher was toen die zijn vierde wereldtitel won.