Van schuchter meisje tot dominante skiester

Lara Gut verrast specialisten op reuzenslalom bij openingswedstrijd olympisch seizoen in Sölden

Winnares Lara Gut had ondanks haar val n a de finish alle reden tot lachen
Winnares Lara Gut had ondanks haar val n a de finish alle reden tot lachen Foto AFP

Bijna vijf jaar geleden zat een jonge tiener ineengedoken op de bank van een hotel in Val d’Isère. Om Lara Gut verdrongen zich naar informatie hunkerende verslaggevers. Maar de zeventienjarige nieuwe ster op ski’s reageerde afwerend; als een schildpad die schielijk zijn kop introk. Alsof ze zeggen wilde: wie zijn al deze mensen, wat willen ze van me?

‘Die mensen’ wilden weten wie toch die jonge Zwitserse vrouw is die op de WK plotseling tweede op de afdaling was geworden. Tweede achter Lindsey Vonn, de koningin van de skipiste. Zeventien jaar jong, iets meer dan 50 kilogram, amper 1,60 meter hoog, en dan al zo goed skiën, dat vroeg om een toelichting. Gut was spaarzaam met woorden. Ze voelde zich overvallen en zei in staccatoantwoorden zo weinig dat niemand veel wijzer werd. Maar één ding wisten de geroutineerde skiverslaggevers zeker: in dat schuchtere meisje schuilt een grote skiester.

Intussen is Gut een volwassen vrouw van 22 jaar, die zaterdag de eerste wedstrijd van het seizoen won. En hoe. Op een gletsjer in het Oostenrijkse Sölden heerste zij op de reuzenslalom, niet bepaald haar specialisme. Gut prefereert de afdaling en de super-G. Maar voor alle buitengewone skiesters geldt: zij zijn veelzijdig.

Als Guts optreden in Sölden haar eerste teken van macht is, kon het voor de Zwitserse wel eens een mooi (olympisch) seizoen worden. In Gut zijn alle kernmerken van een dominante skiester verenigd: ze is getalenteerd en geroutineerd. Gut heeft tegenslagen overwonnen en geleerd met die boze buitenwereld om te gaan. „Ik had het gevoel dat ik altijd tegen de rest van de wereld moest opboksen. Dat is niet meer zo. Ik vecht alleen nog tegen mezelf”, zei Gut tegen persbureau Reuters in Sölden.

Haar argwaan is verdwenen. Gut voelt zich vrij. Dat belooft weinig goeds voor haar concurrenten, van wie Vonn ‘Sölden’ liet schieten. De Amerikaanse vriendin van golfer Tiger Woods voelde zich nog niet goed genoeg voor een rentree na haar afschuwelijke val in februari op de WK in Schladming. Hoewel Vonn een carrièrebedreigende knieblessure – gescheurde rechter kruis- en kniebanden, een gebroken scheenbeen en kraakbeschadiging – opliep, verkondigt zij na een langdurige revalidatie dat alles goed komt. No worries, luidt de boodschap. Maar vooralsnog heeft ze haar terugkeer uitgesteld tot de wereldbekerwedstrijden eind november in het Amerikaanse Beaver Creek.

Gut staat klaar om Vonns positie als primus inter pares van het alpineskiën over te nemen. Ze heeft er de kwaliteiten én de geestelijke rijpheid voor. Gut rebelleert intussen minder vaak; ze is volwassen geworden. Sinds haar zware heupblessure, die het olympische jaar 2010 ruïneerde, weet Gut dat gezondheid niet vanzelfsprekend is. En vele botsingen met de Zwitserse skibond verder weet ze ook dat samenwerking soms noodzakelijk is.

Een volledige opname in de Zwitserse selectie is Gut nog een stap te ver, maar ze voelt zich nauwer bij het team betrokken dan voorheen. Met dank aan de nieuwe teamchef Hans Flatcher, die als echtgenoot van voormalig skiester Sonja Nef heeft leren omgaan met een sterk karakter. Hij staat toe dat Gut en haar team onder leiding van vader Pauli een eigen koers varen. Rond wedstrijden voegt Gut zich bij de nationale ploeg. En dat werkt. „Omdat ik zelf het beste weet wat ik nodig heb”, zei ze tegen Reuters.

Maar zo mogelijk nog belangrijker is dat Gut intussen weet wat er van een topskiester verlangd wordt. Logisch, door haar spectaculaire entree in 2009 kreeg Gut niet de tijd zich normaal te ontwikkelen. Nu ze is ontbolsterd kan het een mooi seizoen worden, met de Spelen in Sotsji als tussenstation. Gut is er helemaal klaar voor.

    • Henk Stouwdam