Van schuchter meisje naar buitengewone skiester

Lara Gut won bij de openingswedstrijd van het seizoen in Sölden de reuzenslalom De Zwitserse is een veelzijdige skiester Ze heeft de kwaliteit om Lindsey Vonn naar de kroon te steken

None

Sportredacteur

Bijna vijf jaar geleden zat een jonge tiener ineengedoken op de bank van een hotel in Val d’Isère. Om Lara Gut verdrongen zich naar informatie hongerende verslaggevers. Maar de zeventienjarige nieuwe ster op ski’s reageerde afwerend, als een schildpad die schielijk zijn kop introk. Alsof ze zeggen wilde: wat willen al deze mensen van me?

‘Die mensen’ wilden weten wie toch die jonge Zwitserse vrouw was, die bij de WK plotseling tweede op de afdaling was geworden. Tweede achter Lindsey Vonn, de koningin van de skipiste. Zeventien jaar jong, iets meer dan 50 kilogram, amper 1 meter 60 lang, en dan al zo goed skiën, dat vroeg om een toelichting.

Gut was spaarzaam met woorden. Ze voelde zich overvallen en antwoordde zo weinig dat niemand veel wijzer werd. Maar één ding wisten de verslaggevers zeker: in dat schuchtere meisje schuilt een grote skiester.

Intussen is Gut een volwassen vrouw van 22 jaar, die zaterdag de openingswedstrijd van het seizoen won. En hoe. Op de gletsjer in het Oostenrijkse Sölden heerste zij op de reuzenslalom, niet haar specialisme. Gut prefereert de afdaling en de super-G. Maar voor alle buitengewone skiesters geldt: zij zijn veelzijdig.

Als Guts optreden in Sölden haar eerste teken van macht is, zou het voor de Zwitserse wel eens een mooi (olympisch) seizoen kunnen worden. In Gut zijn de kenmerken van een dominante skiester verenigd: ze is getalenteerd en geroutineerd. Gut heeft tegenslagen overwonnen en geleerd met die boze buitenwereld om te gaan. „Ik had het gevoel dat ik altijd tegen de rest van de wereld moest opboksen. Dat is niet meer zo. Ik vecht alleen nog tegen mezelf”, zei Gut tegen persbureau Reuters na haar overwinning in Sölden.

Vrij en volwassen

Haar argwaan is verdwenen. Gut voelt zich vrij. Dat belooft weinig goeds voor haar concurrenten, van wie Vonn de wedstrijd in Sölden liet schieten. De Amerikaanse vriendin van golfer Tiger Woods voelde zich nog niet goed genoeg voor een rentree na haar afschuwelijke val in februari bij de WK in Schladming. Hoewel Vonn een carrièrebedreigende blessure opliep – gescheurde rechterkruis- en kniebanden, een gebroken scheenbeen en kraakbeenbeschadiging – verkondigt ze na een langdurige revalidatie dat alles goed komt. No worries, luidt de boodschap. Maar vooralsnog heeft ze haar rentree uitgesteld tot eind november bij de wereldbekerwedstrijd in Beaver Creek.

Gut staat klaar om Vonns positie als primus inter pares van het alpineskiën over te nemen. Ze heeft er de kwaliteiten én de geestelijke rijpheid voor. Gut rebelleert intussen minder vaak. Ze is volwassen geworden. Sinds de zware heupblessure, die haar het volledige olympische jaar 2010 kostte, weet Gut dat gezondheid niet vanzelfsprekend is. En vele botsingen met de Zwitserse skibond verder weet ze ook dat samenwerking soms noodzakelijk is.

Volledig deel uitmaken van de Zwitserse selectie is Gut nog een stap te ver, maar ze voelt zich nauwer bij het team betrokken dan de jaren ervoor. Met dank aan de nieuwe teamchef Hans Flatcher, die als echtgenoot van oud-skiester Sonja Nef heeft leren omgaan met een sterk karakter. Hij staat toe dat Gut en haar team onder leiding van vader Pauli een eigen koers varen. Rond wedstrijden voegt Gut zich bij de nationale ploeg. En dat werkt. „Omdat ik zelf het beste weet wat ik nodig heb. Ik ben blij met het respect voor mijn programma en mijn structuur van werken. Dat werkt voor mij het beste.”

Maar zo mogelijk nog belangrijker is dat Gut intussen weet wat van een topskiester verlangd wordt. Logisch, door haar spectaculaire entree in de skiwereld kreeg Gut niet de tijd zich normaal te ontwikkelen. Nu ze is ontbolsterd kan het een mooi seizoen worden, met de Winterspelen in Sotsji als belangrijkste tussenstation. Gut is er helemaal klaar voor.

    • Henk Stouwdam