Van den Brom redt hachje met gelijkspel tegen Standard Luik

Bij een nederlaag had trainer John van den Brom moeten vertrekken bij Anderlecht – maar hij krijgt respijt. Vooral de Franstalige pers is kritisch.

John van den Brom krijgt nog even respijt als trainer van Anderlecht, nadat de kritiek op de Nederlandse coach afgelopen week een hoogtepunt had bereikt.

Landskampioen Anderlecht speelde gisteren op eigen veld 1-1 gelijk tegen competitieleider Standard Luik. In een potige wedstrijd met veel inzet maar weinig mooi voetbal toonde paars-wit wel karakter, maar daarmee was alles gezegd. Standard speelde het laatste half uur met tien en de laatste tien minuten zelfs met negen spelers, maar ook in die slotfase konden de Brusselaars nauwelijks een kans bij elkaar voetballen. De Nederlanders Bram Nuytinck en Demy de Zeeuw kwamen niet in actie bij Anderlecht; bij Standard mocht Ronnie Stam invallen.

Van den Brom had zelf aangekondigd dat een nieuwe nederlaag weleens zijn einde kon inluiden. Anderlecht heeft in de eerste elf wedstrijden van het seizoen al vier keer verloren, het team staat op de vijfde plaats met zeven punten achterstand op leider Standard. Bovendien lijkt het voetbal soms nergens op.

Afgelopen woensdag was Anderlecht voor het oog van Europa nog belachelijk gemaakt in de Champions League. Het verloor in het eigen Constant Vanden Stockstadion met 5-0 van de Franse landskampioen Paris Saint-Germain. De Zweedse spits Zlatan Ibrahimovic scoorde vier keer. Hij kreeg applaus van de Anderlecht-fans, die het eigen team op een striemend fluitconcert onthaalden.

De kritiek in de pers was achteraf niet mals. Vooral de Franstalige kranten, die achter de schermen grote druk uitoefenen in Brussel, hebben het helemaal gehad met de Nederlander, die geen Frans spreekt. Van den Brom werd een gebrek aan tactisch inzicht verweten. De kranten zagen hun visie bevestigd doordat de trainer gisteravond op maar liefst zeven plaatsen zijn team veranderde. Van den Brom kondigde gisteren wel al aan dat het voetbal beter moet en dat Anderlecht in de komende wedstrijden tegen KV Oostende en OH Leuven, twee teams die strijden tegen de degradatie, alle zes de punten moet halen.

Ook vorig jaar kwam de coach al onder vuur te liggen wegens het povere spel. Anderlecht werd op de allerlaatste speeldag kampioen, in een rechtstreeks duel met runner-up Zulte-Waregem.

Een andere Nederlandse trainer in België, Mario Been van KRC Genk, doet het intussen een stuk beter. Zijn ploeg versloeg afgelopen weekend in een uitwedstrijd directe concurrent Club Brugge, met 2-0. Hierdoor staat Been met zijn club tweede in de competitie, op drie punten van Standard.

    • Dirk Vandenberghe