Twee doden door storm

None
Foto’s Thomas Schlijper en ANP

De eerste herfststorm (windkracht 12, windsnelheden tot 136 kilometer per uur) heeft twee doden geëist, verschillende gewonden en heeft het verkeer op het land en op zeer ernstig ontregeld.

In Amsterdam vielen twee doden door omwaaiende bomen. Op de Ceintuurbaan kwam een taxichauffeur om het leven en raakte zijn passagier gewond door een boom die de storm in tweeën spleet. Op de Herengracht verpletterde een boom een toeriste. Haar man raakte lichtgewond. De brandweer raadt inwoners aan binnen te blijven tot de storm is gaan liggen.

In Harderwijk en Den Haag raakten mensen bekneld onder omgewaaide boom. Op het Gerrit Rietveld College in Utrecht is een aantal lichtgewonden gevallen, toen een raam van een klaslokaal inwaaide.

De ANWB kondigde vanochtend code rood af, het zwaarste weeralarm, voor het westen, noorden en midden van het land. NS paste direct de dienstregeling aan. Desondanks kreeg het overgebleven treinverkeer ook nog met noodtoestanden te maken. Een boom op het spoor legde alle verkeer tussen Almere en Amsterdam en Schiphol lam. In de hoofdstad vielen de treinen en de trams stil.

De veren tussen de Waddeneilanden en het vasteland werden uit de vaart genomen. Bij de haven van IJmuiden slaagde een veerboot vanuit Newcastle er rond elf uur vanmorgen niet in de haven te bereiken. Het gaat om de King Seaways van het Deense veerbootbedrijf DFDS Seaways. De boot met maar liefst twaalf dekken en 1.090 passagiers en 150 crewleden is teruggevaren naar zee, waar rustiger weer wordt afgewacht, vertelt directeur Teun Wim Leene. „Ze varen nu voor de kust van IJmuiden op de wind zodat de passagiers zo min mogelijk last ondervinden van het oponthoud. De sfeer is gezellig, heb ik begrepen. Het restaurant is open en er wordt bingo gespeeld.” Leene verwacht dat de veerboot rond drie uur vanmiddag probeert de haven te bereiken.

Ook in het buitenland veroorzaakte de storm veel hinder. In het noordwesten van Frankrijk zitten meer dan 75.000 huishoudens zonder stroom door schade aan elektriciteitskabels. Ook in Groot-Brittannië is bij zo'n 40.000 huishoudens elektriciteit uitgevallen