Treinverkeer A’dam en Zwolle tot na avondspits zeer beperkt

Brandweermannen verwijderen een boom die is omgewaaid en op het spoor terechtgekomen.
Brandweermannen verwijderen een boom die is omgewaaid en op het spoor terechtgekomen. Foto ANP / Bas Czerwinski

De storm die vanochtend over Nederland heen raasde is voorbij. Om kwart voor drie trok het KNMI het weeralarm in. De storm zorgde voor veel schade en ontregelde het treinverkeer, de vliegvelden en snelwegen. Een overzicht.

Treinverkeer tot na avondspits zeer beperkt

Volgens de NS is het mogelijk dat het treinverkeer ook morgen nog hinder ondervindt van de stormschade. Verder meldt de vervoerder dat het treinverkeer rondom Amsterdam en Zwolle tot na de avondspits zeer beperkt blijft. Reizigers wordt verzocht zo veel mogelijk alternatieve vervoermogelijkheden te zoeken. De NS zet bussen in, maar voorziet dat dit niet bij alle trajecten mogelijk is.

De stormschade op het spoor is groot. Op meer dan 25 trajecten zijn er problemen door omgewaaide bomen, takken en hekken die op het spoor zijn beland. Op diverse plekken in het land zijn er bovenleidingen gebroken. Bij Nunspeet en Hilversum botsten treinen tegen omgevallen bomen.

De NS meldt op haar website dat vooral de trajecten Amsterdam-Lelystad, Amsterdam-Amersfoort, Amsterdam-Noord-Holland, Amsterdam-Utrecht, Den Haag-Rotterdam, Arnhem-Ede-Wageningen en het gebied rondom Zwolle hinder ondervinden van de storm.

De NS vraagt reizigers waar mogelijk andere manieren van vervoer te zoeken:

Waar mogelijk worden ter plaatse bussen ingezet, maar door de grote schaal van de verstoringen is dit zeker niet overal mogelijk.
Wanneer het is opgelost is nog niet te zeggen, maar het gaat zeker tot na de avondspits duren. We adviseren om de reisinformatie goed in de gaten te houden en zo mogelijk te zoeken naar andere manieren van vervoer.

Beperkte hinder vliegverkeer

De storm heeft niet voor ernstige problemen voor het vliegverkeer in het land gezorgd. Op Schiphol zijn ongeveer vijftig Europese vluchten geannuleerd en op Rotterdam The Hague Airport konden drie vluchten naar Londen niet doorgaan, meldt Novum.

Schiphol verwacht geen problemen meer, hoewel reizigers nog wel last hebben van vertragingen. Nu de windkracht afneemt, loopt de luchthaven naar verwachting weer in op schema, aldus een woordvoerder. KLM besloot gisteren om voor vandaag uit voorzorg 42 vluchten te annuleren.

Veel problemen op de weg

De storm heeft volgens de ANWB voor veel problemen gezorgd op de weg. Vrachtwagens kantelden om, matrixborden waaiden kapot en bomen vielen over de weg, zo meldt de verkeersdienst aan Novum. De problemen houden naar verwachting nog wel even aan.

Onder meer op de A16, A2, A29 en A6 was het raak. Vanwege de harde wind was de Oosterscheldekering enkele uren afgesloten voor verkeer.
Ook al was de ochtendspits twee keer zo druk als normaal, de ANWB verwacht een normale avondspits. De storm zwakt in de loop van de middag af.

Storm zorgde voor veel schade

De storm heeft in de afgelopen uren veel schade aangericht in heel het land, vooral veel bomen hebben de storm niet doorstaan. Op de Herengracht in Amsterdam overleed een vrouw nadat een boom op haar was gevallen. Een andere man raakte zwaargewond. Op de Ceintuurbaan in Amsterdam kwam een auto onder een boom terecht. De twee inzittenden raakten gewond.

In het noorden van Nederland bereikte de storm rond 12:10 orkaankracht, zo meldde Meteo Consult eerder vandaag op Twitter:

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult Geen grensgeval meer. Op Vlieland om 12.10 uur 68 knopen gemiddeld, een orkaan, 12 Bft uit WZW met een windstoot van 152 km per uur.