Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Syrische regeringstroepen veroveren christelijke stad op jihadisten

Syrische regeringstroepen hebben maandag Sadad, een stad ten noorden van Damascus, veroverd na een week van gevechten met aan Al-Qaeda gelieerde extremisten. Dat meldt persbureau AP op gezag van staatspersbureau Sana.

Archieffoto van rebellen van het Vrije Syrische Leger.
Archieffoto van rebellen van het Vrije Syrische Leger. Foto AP / Manu Brabo

Syrische regeringstroepen hebben vandaag Sadad, een stad ten noorden van Damascus, veroverd na een week van gevechten met aan Al-Qaeda gelieerde extremisten. Dat meldt persbureau AP op gezag van staatspersbureau Sana.

Sana zegt dat het Syrische leger “de orde en veiligheid” in de stad “heeft hersteld”. Volgens het persbureau is een groot aantal terroristen gedood, zijn er wapens in beslag genomen en bermbommen ontmanteld.

Gezant Verenigde Naties en Arabische Liga weer in Syrië

Lakhdar Brahimi, gezant voor de Verenigde Naties en de Arabische Liga, is in Syrië aangekomen voor zijn eerste bezoek in bijna een jaar tijd. Brahimi is in Syrië om de vredesconferentie die in november moet plaatsvinden in Genève voor te bereiden, al ontstaat er wel steeds meer onzekerheid over de zin van de conferentie vanwege
frictie tussen de verschillende groepen in Syrië.

Brahimi bracht daarnaast een bezoek aan Iran en noemde de participatie van het land aan de vredesconferentie “noodzakelijk”. Ook bezocht de gezant Libanon.

De Verenigde Staten en Rusland zijn al maanden bezig om een vredesconferentie te organiseren, in de hoop via een politieke oplossing een einde te maken aan de burgeroorlog. De oorlog heeft tot nu toe aan meer dan 100.000 mensen het leven gekost en meer dan twee miljoen Syriërs zijn op de vlucht voor het geweld.

Kerken doelwit van vandalisme

Volgens Sana achtervolgt het Syrische leger nog altijd oppositietroepen die Sadad hadden ingenomen. Ook meldt het persbureau dat extremisten de lokale kerk, Sint Theodoor, en een groot deel van de infrastructuur van Sadad hebben beschadigd.

Daarnaast meldt het in Engeland gestationeerde Syrische Observatiecentrum voor Mensenrechten dat jihadisten in Syrië een Armeense kerk in de noordelijke stad Tel Abyad, vlakbij de de Turkse grens, in brand hebben gestoken.

Syrische granaat dood Turk

Een mortiergranaat uit Syrië heeft vandaag in Turkije een man het leven gekost. Dat meldden Turkse media. De plaatselijke autoriteiten hebben scholen gesloten en mensen gewaarschuwd binnen te blijven. De mortier zou zijn afgevuurd tijdens gevechten tussen Koerdische strijders en aan Al-Qaida gelieerde opstandelingen in Syrië.