Straks wordt Zwarte Piet gearresteerd

Ruim duizend mensen voerden actie voor Zwarte Piet. Op initiatief van de 16-jarige Mandy Roos.

Voorstanders van Zwarte Piet op het Malieveldjouwen Tillie Kaisiëpo uit, die met de vlag van West Papoea tegen Indonesische onderdrukking protesteert.
Voorstanders van Zwarte Piet op het Malieveldjouwen Tillie Kaisiëpo uit, die met de vlag van West Papoea tegen Indonesische onderdrukking protesteert. Foto Pierre Crom

Er is eigenlijk niet zo veel waar Mandy Roos (16) zich boos over maakt. Ja, wanneer haar vriendje alleen op stap gaat, vertelt ze. Arie en Ingrid, haar schoonouders bij wie ze zaterdag thuis op de bank in Wateringen zit, knikken lachend. Het lachen wordt onderbroken door Mandy’s telefoon. Sinds dinsdag gebeurt dat wel vaker. Ze heeft zo’n beetje alle landelijke Nederlandse media al gesproken en ook de Belgische en Franse pers. Beleefd neemt ze op. „Goedemorgen met Mandy Roos. Ja ik kan u om tien over twee bij het podium spreken.” De NOS is er ook bij. Ze vindt de aandacht voor haar plan „geweldig”.

Het begon allemaal vorige week dinsdag, de dag dat tv-programma EenVandaag een onderzoeker voor de VN aan het woord liet die het sinterklaasfeest racistisch noemde. Het 5-jarige zusje van Mandy huilde omdat ze hoorde dat Zwarte Piet niet meer zou komen. Mandy wilde iets doen. Haar oma dacht aan een demonstratie. De volgende dag was de vergunning geregeld. Mandy nam contact op met Omroep West en mocht daar over de demonstratie vertellen. Erg bijzonder, vindt ze, want ze wil later zelf ook journalist worden en voor de camera staan. Omroep West heeft haar inmiddels een stageplek aangeboden en ze willen haar opleiding journalistiek betalen, vertelt Mandy trots.

Ze startte de Facebook-pagina ‘Zwarte Piet moet Blijven’ waar ze de demonstratie aankondigde en veel steunbetuigingen kreeg. Haar buurvrouw liet een Zwarte Piet tatoeëren op haar schouder en stuurde haar de foto. Ze sprak de makers van de Facebook-pagina Pietitie, die meer dan 2 miljoen likes kreeg. De mannen werken voor reclamebureau Xtra Digital. „Ze vroegen mij of ik geld wilde verdienen aan de demonstratie. Zij deden het daar om. Ik dacht dat we samen gingen strijden voor Zwarte Piet.”

Mandy heeft inmiddels een andere lippiercing ingedaan en vertrekt met haar schoonouders naar de demonstratie in Den Haag. SBS6-programma Hart van Nederland wacht haar op met drie Zwarte Pieten. In een bootje varen zij over de gracht naar het Malieveld.

Op het Malieveld danst een groepje Zwarte Pieten voor het podium. Er zijn meer dan duizend demonstranten. Mensen uit de Haagse Spoorwijk, waar Mandy vandaan komt, ouderen met rollators, groepjes extreem rechtse jongeren en gezinnen die er een dagje uit van maken.

Mandy vindt de opkomst „geweldig”. Ze staat achter het podium klaar, haar zusje aan de hand. De demonstranten roepen haar het podium op. „Mandy, Mandy, Mandy!”

Bij het podium wacht medeorganisator Pim van Griethuijsen (23). Mandy kent hem net. Pim was ook een Facebook-pagina begonnen voor Zwarte Piet, als afstudeerproject – bedenk een mediastunt – voor zijn studie media en entertainment. Dat flopte een beetje, waarop hij besloot Mandy te helpen. Hij regelde sponsoren voor het podium, strooigoed voor de Pieten, wc’s en het geluid.

De demonstranten zien uiteenlopende bedreigingen voor Zwarte Piet. De één denkt dat het sinterklaasfeest wordt afgeschaft, de ander dat het woord ‘zwart’ voor Zwarte Piet wordt verboden. Of dat Zwarte Pieten straks worden gearresteerd door de politie. Allemaal vinden ze Zwarte Piet niet racistisch, en dat mensen die zich gediscrimineerd voelen de kinderen met rust moeten laten.

PVV-Kamerlid Joram van Klaveren arriveert om een petitie in ontvangst te nemen. Een Zwarte Piet buigt en maakt van zijn rug een tafeltje voor Van Klaveren, die erachter gaat staan en de petitie voorleest. Luid applaus.

Als de demonstratie verloopt, richt de aandacht zich op de 62-jarige Tillie Kaisiëpo, die met een Papoeaanse vlag op het Malieveld staat. Haar boodschap: waarom hebben de Verenigde Naties aandacht voor de pietendiscussie terwijl haar Papoeaanse volk al jaren wordt onderdrukt door Indonesië? Tientallen mensen, onder wie ouders met kinderen, sluiten haar schreeuwend in. „Rot op met die vlag.” „Kanker op naar je eigen zwarte land. Kankerzwarte.”

Dan grijpt de politie in. Sommige demonstranten denken dat Tillie gearresteerd wordt en gaan klappen. Maar de politie is bezorgd om haar veiligheid en brengt haar met een busje naar het station, waar ze de trein terug naar Delft kan pakken.

Tillie woont al vijftig jaar in Nederland, vertelt ze later aan de telefoon. Deze reactie op haar protest had ze niet verwacht. „Mensen reageerden op mij als een stier op een rode lap.

Mandy kijkt terug op een „geweldige dag”. Van Klaveren heeft haar namens Geert Wilders uitgenodigd om bij de PVV-leider langs te gaan. „Onwijs leuk!”, zegt ze.

    • Maral Noshad Sharifi