Storm veroorzaakt miljoenenschade - treinverkeer beperkt op gang

De storm veroorzaakte vandaag veel overlast. Volgens verzekeraars is er voor miljoenen euro's aan schade aangericht.
De storm veroorzaakte vandaag veel overlast. Volgens verzekeraars is er voor miljoenen euro's aan schade aangericht. Foto ANP / Evert Elzinga

De storm die vandaag over Nederland trok, heeft voor miljoenen euro’s schade aangericht. Dat meldt verzekeraar Interpolis op basis van de ruim 3500 schademeldingen die tot 16.00 uur binnenstroomden bij het bedrijf. De verzekeraar verwacht dat het aantal meldingen de komende dagen nog fors oploopt.

Interpolis heeft vijfhonderd meldingen gekregen van agrariërs, zo schrijft persbureau Novum, veelal over bomen die uit de grond zijn gerukt. Daarnaast leverden omgewaaide schuttingen, rondvliegende dakpannen en kapotte ruiten problemen op. Ook verzekeringsmaatschappij ASR laat weten veel werk te hebben door de gevolgen van de storm. Volgens een woordvoerder ligt het aantal meldingen twee keer zo hoog als normaal. De verzekeraar kreeg maandag duizend telefoontjes.

Veiligheidsregio Noord-Nederland kreeg honderden meldingen en bijna alle brandweerkorpsen in de provincie zijn uitgerukt. Voor zover bekend hebben zich in Groningen geen persoonlijke ongelukken voorgedaan, maar de materiële schade is “zeer groot”.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan laat weten dat hulpdiensten nog steeds aan het werk zijn om het leven in de stad te normaliseren. Het tramverkeer in de stad lag uren plat, maar werd vanaf het eind van de middag geleidelijk hervat. De gemeente heeft honderden vragen gekregen over de storm en kan melden dat de schade groot is. Hoe groot precies, is nog niet bekend.

Schade transportsector valt mee

De binnenvaart en wegvervoerders hebben relatief weinig last gehad van de storm. Waar spoorwegvervoerders en busbedrijven flink moesten aanpoten, bleef het bij de binnenvaart en voor het vrachtverkeer rustig, zo laten brancheverenigingen Koninklijke Schuttevaer en Transport en Logistiek Nederland (TLN) weten. Ook over schade door vertraging of uitval van leveringen, heeft de branchevereniging vooralsnog geen meldingen gekregen.

Rijkswaterstaat meldde dat een aantal sluizen in het IJsselmeergebied en de provincie Zeeland tijdelijk waren gestremd vanwege de storm en hoge golven. Sluizen bij Lelystad, de Afsluitdijk en Zeeland waren korte tijd buiten gebruik.

Wegvervoerders hebben weinig last ondervonden van de storm. Zowel automobilisten en vrachtwagenchauffeurs kwamen weliswaar in problemen door de storm, maar dat ging om een klein aantal. Zo waaiden enkele vrachtwagens om. Rijkswaterstaat heeft in totaal 142 meldingen gekregen van voorwerpen op de weg, zoals takken.

Brandweer moest 9000 keer uitrukken

De brandweer had zijn handen eveneens vol aan de herfststorm. RTLNieuws meldt op basis van gegevens van alarmeringen.nl dat de brandweer 9264 keer moest uitrukken wegens een melding van stormschade of wateroverlast. De meeste meldingen (1510) waren afkomstig uit Noord- en Oost-Gelderland.

Ook in de grote steden had de brandweer het druk. In de regio Den Haag kreeg de brandweer 834 meldingen, in de regio Rotterdam-Rijnmond 787 en in Amsterdam-Amstelland moest de brandweer 614 keer opdraven.

Treinverkeer nog beperkt

De storm zorgde op het spoor op meer dan 25 trajecten voor bomen, takken en hekken op het spoor waardoor flinke schade is ontstaan op verschillende trajecten zegt de NS. Op meerdere plaatsen is de bovenleiding gebroken.

De dienstregeling van de treinen is inmiddels weer in beperkte mate hervat. De NS meldt op de site dat rond Amsterdam en Zwolle weer een ‘zeer beperkt aantal treinen’ rijdt. Rond Schiphol en Leiden zijn de spoorwegen nog druk bezig om het treinverkeer te kunnen hervatten. In het Noordoosten van het land gaat hervatting van het treinverkeer nog langer duren.

De NS verwacht dat morgen ‘in principe’ weer normaal kan worden gereden, maar de spoorwegen waarschuwden dat herstelwerkzaamheden op sommige trajecten tot in de ochtend kunnen duren. Ook kan het zijn dat treinen morgen te lang of te kort zijn. Vertragingen zijn dus morgen ook nog mogelijk.

    • Anouk Eigenraam