Spitsuur voor nieuwe dramaseries in herfst

Anneke Grönloh is Oma Toetie in ‘Zusjes’ (NTR).
Anneke Grönloh is Oma Toetie in ‘Zusjes’ (NTR).

De afgelopen jaren werd er geklaagd over de opeenhoping van nieuwe Nederlandse films in het najaar, pal na het Nederlands Filmfestival. Die sloegen elkaar dood in de bioscoop, zoals dat dan heette. Deze herfst hebben de distributeurs het beleid enigszins aangepast, maar nu gebeurt er iets vergelijkbaars met nieuwe dramaseries op televisie.

Het is een luxeprobleem, dat nog eens wordt verzacht door het feit dat steeds meer mensen uitgesteld kijken naar tv-drama. Maar publicitair is die overkill niet verstandig en een slechte voorbereiding op de barre tijden die ons te wachten staan als de bezuinigingen worden uitgevoerd.

Dit weekeinde kwamen er weer vier nieuwe dramaseries bij, bovenop het nog lopende De prooi (VARA), Penoza 3 (KRO) en De man met de hamer (RTL 4). Van het kwartet is de helft een voortzetting van een eerder seizoen.

Verreweg de beste is Overspel 2 (VARA), net als het vlak ervoor uitgezonden De prooi geschreven door Frank Ketelaar. Er zijn wat nieuwe personages, zoals een corrupte wethouder (Frank Brom) en een onderzoeksjournalist (Ali Ben Horsting), maar de kern is weer dezelfde carrousel van lust, misdaad en familieloyaliteit. De slag met Penoza 3 om de beste genreserie van dit seizoen gaat spannend worden.

Duivelse dilemma’s (HUMAN), een reeks op zichzelf staande dramatische bewerkingen van waar gebeurde verhalen uit de samenleving, slaat dit seizoen een iets andere hoek om. Mijke de Jong en haar co-scenarist Jolein Laarman kozen voor geïmproviseerde dialogen in Symbiose. Daarin moet een ernstig zieke moeder (Elsie de Brauw) haar volwassen, geestelijk gehandicapte zoon (Fabian Jansen) op laten nemen. Ze heeft daar moeite mee en doodt zichzelf na de jongen te hebben vergiftigd. Wat mij betreft werkt die losse vorm niet goed bij zo’n noodlotsdrama.

Ook niet helemaal nieuw is Verliefd op Ibiza (SBS 6), een serie als vervolg op de gelijknamige bioscoophit van Johan Nijenhuis. Oude en jonge hippies beloeren elkaar op het eiland van de lotuseters. Ik had me iets heel ergs voorgesteld, maar het viel als soap best mee, onder meer dankzij het comedytalent van acteurs als Georgina Verbaan en Simone Kleinsma.

Echt helemaal nieuw is Zusjes (NTR), geschreven door Tamara Bos en geregisseerd door Dana Nechushtan. Echo’s van haar eerdere Dunya & Desie klinken wel door in dit meisjesverhaal in zuurstofkleuren, over twee zusjes die samen op kamers gaan wonen in Amsterdam. Het wordt de enge (want veel buitenlanders) Indische buurt: een grapje, omdat de zusjes een Indische moeder (Terence Schreurs) en oma Toetie (Anneke Grönloh) hebben. Maar eens zien waar dat op uit draait, maar ik geloof niet dat ik tot de doelgroep behoor.

Bovendien heb ik er last van om op dezelfde avond Loek Peters te zien als de keiharde crimineel Barry in Penoza en de beetje sullige huisvader in Zusjes. Sigrid ten Napel speelt tenminste bijna hetzelfde personage in Penoza en Overspel.