Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Spanje roept ambassadeur VS op matje wegens NSA-onthulling

De Amerikaanse ambassadeur in Spanje, James Costos, vanmiddag nadat hij een gesprek had op het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Madrid.
De Amerikaanse ambassadeur in Spanje, James Costos, vanmiddag nadat hij een gesprek had op het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Madrid. Foto Reuters / Juan Medina

Spanje heeft vandaag de Amerikaanse ambassadeur in het land ontboden om tekst en uitleg te geven over de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De Spaanse krant El Mundo onthulde dat de VS tussen december 2012 en januari 2013 de gegevens zestig miljoen telefoongesprekken hebben verzameld.

Ambassadeur James Costos sprak vandaag drie kwartier met medewerkers van het Spaanse ministerie van Buitenlandse zaken. Het ministerie liet na afloop weten te hebben geëist dat de Amerikaanse autoriteiten alle gegevens over de “vermoedelijke afluisterpraktijken” in Spanje overhandigen. Spanje zei dat als de verhalen over de NSA-praktijken in Spanje kloppen, dit “ongepast en onacceptabel” is.

In het gelekte document dat ‘Spanje, afgelopen dertig dagen’ is getiteld, wordt gerept over intercontinentale gesprekken in december 2012. Er is onder meer genoteerd hoelang de gesprekken duurden en wie met wie belde.

70 miljoen telefoontjes afgetapt in Frankrijk

Vorige week bleek uit een onthulling van de Brit Greenwald in de Franse krant Le Monde dat in Frankrijk in een maand ruim 70 miljoen telefoontjes zijn afgetapt. Ook werd bekend dat de NSA de Duitse bondskanselier Angela Merkel afluistert.

Frankrijk en Duitsland reageerden verontwaardigd en riepen in EU-verband op een gesprek met de Verenigde Staten over de afluisterpraktijken aan te willen gaan. Andere landen mogen zich daarbij aansluiten. Premier Mark Rutte zei vrijdag al daar positief tegenover te staan.