Saakasjvili kansloos bij verkiezingen in Georgië

De presidentsverkiezingen in Georgië zijn gisteren gewonnen door de kandidaat van de regerende coalitie ‘Georgische Droom’. Giorgi Margvelasjvili (44), de oud-minister van Onderwijs die was voorgedragen door premier Bidzina Ivanisjvili, kreeg ruim 60 procent van de stemmen, drie keer meer dan de kandidaat van scheidend president Saakasjvili.

Saakasjvili en zijn kandidaat hebben hun nederlaag erkend. Dat is bijzonder. Tot nu toe legden politici Georgië zich zelden zomaar neer bij de verkiezingsuitslag.

Margvelasjvili, filosoof, is een nieuwkomer in de politiek. Hij was lang rector van het Georgisch instituut voor Publieke Zaken, een onderwijsinstelling die financiering krijgt uit de VS. Vorig jaar stelde Ivanisjvili hem aan als minister van Onderwijs.

Margvelasjvili bedankte premier Ivanisjvili, „een man die altijd een heel serieuze autoriteit voor mij zal zijn”. Ivanisjvili heeft zelf verklaard de politiek te willen verlaten. Hij zou een dezer dagen de naam van zijn opvolger aankondigen. President Saakasjvili liet zijn eigen toekomst in het midden. Hij sprak van een tijdelijke terugtrekking. Premier Ivanisjvili heeft eerder gezegd dat Saakasjvili mogelijk vervolgd zal worden wegens vermeende misstanden tijdens zijn presidentschap. Het openbaar ministerie heeft een onderzoek heropend naar de dood van Zoerab Zjvania in 2005, die premier was nadat Saakasjvili in 2004 president was geworden.