Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

PVV besteedt 80.000 euro subsidie in strijd met de regels

PVV-partijleider Geert Wilders en PVV-Kamerlid Louis Bontes tijdens een onderonsje in de Tweede Kamer.
PVV-partijleider Geert Wilders en PVV-Kamerlid Louis Bontes tijdens een onderonsje in de Tweede Kamer. Foto ANP / Jerry Lampen

De PVV heeft de afgelopen jaren ruim 80.000 euro fractiesubsidie gebruikt voor partijacties die volgens de accountantsregels niet voor subsidie in aanmerking komen. Dit is bevestigd aan NRC Handelsblad door diverse betrokkenen.

Vorige week beaamde de dissidente PVV’er Louis Bontes al dat hij het penningmeesterschap van de PVV-fractie had neergelegd omdat de PVV protesten tegen het kabinet – ‘De Verzetstour’ – ten onrechte betaalde uit subsidies bedoeld voor de ondersteuning van de Kamerfractie.

Dit blijkt te zijn gegaan om 14.294 euro. Volgens Louis Bontes zal de accountant van het parlement, Deloitte, nooit accepteren dat deze uitgaven worden vergoed uit de subsidie.

Naar nu blijkt had de PVV de afgelopen jaren ook al conflicten met de accountant over twee andere uitgaven. In het ene geval ging het om de betaling aan toenmalig advocaat Bram Moszkowicz, 22.705 euro, voor diens rechtsbijstand in 2012 bij een kort geding van Wilders tegen het Europees noodfonds ESM.

Accountant Deloitte oordeelde dat dit geld niet voor subsidie in aanmerking komt omdat het opereren van de Kamerfractie er niet door verbetert. Ook vond de accountant de factuur van Bram Moszkowicz onvoldoende gespecificeerd.

Kamervoorzitter moet nu oordeel vellen

De PVV verweert zich tegen dit negatieve oordeel van de accountant, waardoor het presidium van de Tweede Kamer, voorgezeten door Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg, een oordeel in dit geschil moet vellen.

Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg, na raadpleging van het presidium van de Kamer, een oordeel in dit geschil moet vellen.

De PVV haalde vorig jaar al bakzeil in een verschil van mening over 2010. Dit draaide om fractiegelden à 42.615 euro die waren gebruikt voor de raadsverkiezingen dat jaar. De accountant beoordeelde ook deze uitgaven als ‘niet subsidiabel’ en besloot ze, ondanks PVV-protest, voorjaar 2012 in mindering van het fractiebudget te brengen.

Inclusief kleinere posten, zoals vliegtickets van medewerkers naar de Verenigde Staten, blijkt de PVV de afgelopen jaren voor 83.334 euro subsidie oneigenlijk aangewend te hebben.

De PVV krijgt subsidie voor fractieondersteuning, jaarlijks tussen de 1,5 en 2 miljoen euro. Omdat de PVV geen leden heeft komt de partij, als enige in de Tweede Kamer, niet in aanmerking voor aanvullende miljoenensubsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Als de accountant negatief oordeelt, kan een partij besluiten betwiste uitgaven alsnog niet te declareren. De PVV heeft deze mogelijkheid nog inzake Moszkowicz en de Verzetstour. De partij reageert niet op vragen over de zaak.

PVV ontkent

Update 19.00: De PVV ontkent in een verklaring te hebben gesjoemeld met subsidiegeld, zo meldt The Post Online. Volgens de PVV is de helft van de 80.000 euro waarover NRC vandaag bericht, gebruikt voor fractiebijeenkomsten. 80 procent van het geld ging naar de beveiliging.

De andere helft betreft volgens de partij kosten die ze maakte toen Geert Wilders en Louis Bontes naar de rechter stapten om het Europees Stabilisatiemechanisme (ESM) tegen te houden:

“Dit is volgens ons zonder meer een fractie-aangelegenheid. Het presidium van de Tweede Kamer moet zich daar nog over uitspreken. Ook de Verzetstoer is een fractie-aangelegenheid. Daarover spreekt de accountant zich pas in 2014 uit.”

Wilders zegt verder in de verklaring, zo meldt de The Post Online:

“De Partij voor de Vrijheid ontvangt geen partijsubsidie en wil dat ook niet. Dat heeft de belastingbetaler tot dusver ruim 10 miljoen euro bespaard.”