Poetin: homo’s welkom tijdens de Spelen in Sotsji

Iedereen is welkom tijdens de Olympische Spelen in de Sotsji volgend jaar, ook homo’s. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin vandaag tegen IOC-voorzitter Thomas Bach in een poging kritiek om de behandeling van homo’s in het land de kop in te drukken.

De Russische president Vladimir Poetin met IOC-voorzitter Thomas Bach tijdens een inspectie van de voorbereidingen voor de Spelen in Sotsji.
De Russische president Vladimir Poetin met IOC-voorzitter Thomas Bach tijdens een inspectie van de voorbereidingen voor de Spelen in Sotsji. Foto Reuters/ Alexander Zemlianichenko

Iedereen is welkom tijdens de Olympische Spelen in de Sotsji volgend jaar, ook homo’s. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin vandaag tegen IOC-voorzitter Thomas Bach in een poging kritiek om de behandeling van homo’s in het land de kop in te drukken.

Rusland doet zijn best, zo zei Poetin volgens persbureau Reuters, om deelnemers zich op hun gemak te laten voelen:

“…ongeacht nationaliteit, ras of seksuele voorkeur.”

De Duitser Bach, in september verkozen tot opvolger van de Belg Jacques Rogge bij het IOC, was in de Russische plaats voor een inspectie. Poetin vertelde hem dat er in Rusland geen discriminatie tegen homo’s bestaat en dat homoseksualiteit al sinds 1993 niet meer strafbaar is.

Hij zei dit tijdens zijn bezoek aan Nederland in april ook al tegenover premier Rutte. Er is echter een hoop commotie ontstaan rond een nieuwe wet, waarin mensen verboden wordt homopropaganda te verspreiden. Dat kwam hem internationaal op veel kritiek te staan en er werd gepleit voor een boycot van de Spelen.

Rusland had al eerder laten weten zich te zullen houden aan het Olympisch Handvest, waarin staat dat discriminatie op basis van seksuele geaardheid niet is toegestaan.

Bach vol lof over organisatie Spelen

Bach heeft het verder tijdens zijn inspectie niet over het homo-issue gehad, maar prees Rusland wel voor zijn voorbereidingen voor de Spelen:

“We zijn er helemaal van overtuigd dat de Spelen van een hoog niveau zullen zijn. (…) Sotsji en de hele regio hebben een grote, succesvolle ontwikkeling achter de rug en we zijn hiervan diep onder de indruk.”

Rusland trekt meer dan 36 miljard euro uit voor de Spelen. Het succes daarvan is belangrijk voor Poetins reputatie.

    • Frank Huiskamp