Philips moet op zoek naar nieuwe koper elektronicatak

Verkoop aan Japanse Funai afgeketst, Philips stapt naar rechter

Ziedend was Philips-topman Frans van Houten afgelopen vrijdag. Eerder vorige week kon hij goede kwartaalresultaten van het elektronicaconcern presenteren, nu werd hij geconfronteerd met een forse tegenvaller in zijn strategisch plan. De verkoop van het bedrijfsonderdeel Lifestyle Entertainment aan Funai Electric gaat niet door omdat het Japanse bedrijf zich volgens Philips niet aan de verkoopvoorwaarden heeft gehouden.

Philips werd groot met licht, beeld en geluid. In 2012 werd de tv-divisie afgestoten, in januari van dit jaar de rest van de klassieke elektronica. Philips verkocht het laatste deel van zijn consumentenelektronicatak aan Funai. Onder leiding van Van Houten kiest het concern voor licht, medische apparatuur en verzorgingsproducten. Deze markten zijn stabieler en winstgevender dan de volatiele markt voor cd-spelers, mp3-spelers, dvd-spelers, en koptelefoons. Met de overeenkomst met Funai nam Philips, ooit een wereldspeler op het terrein van tv’s en cd-spelers, afscheid van bijna alle activiteiten op het gebied van consumentenelektronica.

De dochterdivisie heeft een jaaromzet van 1,2 miljard euro en was – op papier – al negen maanden geleden verkocht aan Funai Electric. De ontvlechting was in volle gang toen de Japanners, volgens Philips, op het laatste moment nieuwe eisen op tafel legden. Philips weigerde die te accepteren, en stuurde vrijdag een persbericht uit. Daarin beschuldigt het de Japanse tegenpartij van contractbreuk.

Philips zou een bedrag van 150 miljoen euro mislopen plus nog een onbekend bedrag aan inkomsten uit de merklicenties. Funai zou nog zeker vijf jaar apparatuur blijven maken onder de merknaam Philips.

Het conflict is hoog opgelopen: Philips zal proberen de geleden schade op Funai Electric te verhalen en spant een zaak aan bij het International Court of Arbitration in Parijs. Dit hof is in 1923 opgericht en beslecht geschillen tussen bedrijven. „We betreuren dat we deze stap moeten zetten, maar we doen dit om de belangen van al onze aandeelhouders te beschermen”, aldus Van Houten.

De stap is opmerkelijk, want Funai Electric is al jarenlang partner van Philips en gold binnen het Nederlandse concern als zeer betrouwbaar en loyaal. Het bedrijf is op meerdere fronten vervlochten met Philips en produceert in de VS bijvoorbeeld al sinds 2002 tv’s onder de Philips-naam.

In een reactie ontkent Funai het contract te hebben geschonden. „Funai heeft de overeenkomst te allen tijde nageleefd en blijft de voorwaarden en bepalingen van het contract respecteren”, liet het bedrijf afgelopen weekend in een persbericht weten. De juridische stappen van Philips heeft, als het aan Funai ligt, geen gevolgen voor de bestaande afspraken in de VS en Mexico.

De mislukte verkoop overschaduwde de verrassende resultaten over het derde kwartaal. De omzet van Philips daalde met 3 procent vergeleken met vorig jaar tot 5,6 miljard euro, maar het concern boekte een winst van 281 miljoen euro tegen 105 miljoen euro een jaar eerder.

Beleggers reageerden geschokt op het gesneefde akkoord. Philips zal opnieuw een koper moeten zoeken voor zijn audio-, video- en multimediatak. De koers van het aandeel daalde in reactie op het nieuws met 2 procent. De koers steeg vanochtend weer 0,3 procent, nadat het concern bekendmaakte dat een overeenkomst was gesloten met Infraredx, een bedrijf gespecialiseerd in medische hulpmiddelen, over de verkoop van gespecialiseerde apparatuur voor hartoperaties. Maar voor Lifestyle Entertainment moet Philips op zoek naar een nieuwe koper.

    • Cees Banning