NSA // ‘VN-resolutie voorbereid’

None

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Braziliaanse president Dilma Rousseff hebben dit weekend een VN-resolutie voorbereid die de internationale gemeenschap beter moet beschermen tegen afluisterpraktijken. Dat meldde de Duitse krant Frankfurter Allgemeine gisteren. De resolutie is bedoeld als aanvulling op het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, dat in het leven is geroepen om ‘willekeurige of onwettige inmengingen in privésferen of gezinsleven’ te verbieden. Duitsland en Brazilië willen dat die rechten ook worden uitgebreid naar internet.

In de tekst van de resolutie wordt de Amerikaanse inlichtingendienst NSA niet bij naam genoemd, maar volgens de krant is het duidelijk dat de berichten rondom het afluisterschandaal van de NSA de aanleiding van de resolutie zijn.

Het Duitse weekblad Der Spiegel berichtte woensdag dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA mogelijk jarenlang de telefoon van Merkel had afgeluisterd. Dit weekend schreef het weekblad een document in handen te hebben waaruit zou blijken dat Merkel al sinds 2002 doelwit is van de NSA. Zij was toen nog voorzitter van haar partij, de CDU.

In The New York Times ontkende Obama’s veiligheidsadviseur Susan Rice dat de Amerikaanse president op de hoogte was van het afluisteren. Maar de Duitse krant Bild am Sonntag schreef gisteren dat Obama al in 2010 door NSA-chef Keith Alexander persoonlijk op de hoogte is gesteld van de praktijken.

Pvda-leider Diederik Samsom zei gisteren in tv-programma Buitenhof dat hij het hoog tijd vindt voor een ‘serieuze discussie’ over het afluisteren. „Het gaat erom of we in de balans tussen privacy en veiligheid niet zijn doorgeslagen.” nrc