Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

‘NSA tapte ook zestig miljoen gesprekken in Spanje af’

Het logo van de National Security Agency (NSA), die opnieuw in opspraak komt.
Het logo van de National Security Agency (NSA), die opnieuw in opspraak komt. Foto EPA / Jens Buettner

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft in Spanje in een maand tijd zestig miljoen telefoongesprekken afgetapt. Dat schrijft de Spaanse krant El Mundo in samenwerking met journalist Glenn Greenwald vandaag op basis van door Edward Snowden gelekte gegevens van de NSA.

In het gelekte document dat ‘Spanje, afgelopen dertig dagen’ is getiteld, wordt gerept over intercontinentale gesprekken in december 2012. Er is onder meer genoteerd hoelang de gesprekken duurden en wie met wie belde.

Vorige week bleek uit een onthulling van de Brit Greenwald in de Franse krant Le Monde dat in Frankrijk in een maand ruim 70 miljoen telefoontjes zijn afgetapt. Ook werd bekend dat de NSA de Duitse Bondskanselier Angela Merkel afluistert.

Frankrijk en Duitsland reageerden verontwaardigd en riepen in EU-verband op een gesprek met de Verenigde Staten over de afluisterpraktijken aan te willen gaan. Andere landen mogen zich daarbij aansluiten. Premier Mark Rutte zei vrijdag al daar positief tegenover te staan. (Novum)