Gesloten liveblog

De herfststorm van minuut tot minuut: veel schade, chaos op het spoor

Vanaf acht uur tot en met de eerste helft van de middag kan het westen, midden en noorden van Nederland rekenen op een zware herfststorm. Het KNMI heeft vanochtend een weeralarm afgegeven. NS rijdt een aangepaste dienstregeling, er is een drukke spits op komst en Schiphol heeft meerdere vluchten geannuleerd. De eerste meldingen van stormschade komen binnen vanuit de kustprovincies en Brabant. De storm is naar verwachting tussen 11.00 en 13.00 uur op zijn hevigst, met mogelijk windstoten tot 140 kilometer per uur.

Dit is het einde van dit liveblog

Na alle stormachtige ontwikkelingen van vandaag gaan we dit liveblog nu afsluiten. De wind is nog niet gaan liggen, maar wel een flink stuk afgenomen. We houden u natuurlijk gewoon via de site op de hoogte over de nasleep van de storm.

Samenvattend: we hadden vandaag te maken met de zwaarste storm sinds 1990. Op Vlieland was het een uur lang gemiddeld windkracht 11, even is er zelfs orkaankracht van windkracht 12 gemeten. Nog even de belangrijkste zaken op een rij:

Weerverloop:
- Het KNMI gaf vanmorgen het weeralarm af, de code rood, voor 'extreem weer'.
- De wind wakkerde vanmorgen steeds verder aan. Rond het middaguur werden op Vlieland en Lauwersoog windstoten gemeten van 151 en 152 km per uur.
- Rond 13.00 gold de code rood alleen nog voor het noorden van het land.
- Rond 15.00 uur vanmiddag trok het KNMI het weeralarm in en werd de code geel afgegeven voor 'gevaarlijk weer'.

Doden/gewonden:
- Op de Herengracht kwam een vrouw in Amsterdam om het leven toen een boom op haar terechtkwam. Een man, die ook onder de boom terechtkwam, werd met hoofdletsel afgevoerd naar het ziekenhuis.
- In Veenendaal werd vanmorgen een man ook aan zijn hoofd geraakt door een tak. Hij zou inmiddels hersendood zijn.
- In Harderwijk raakte een man zwaargewond toen hij werd geraakt door een boom. Met hoofdletsel werd hij naar het ziekenhuis gebracht.
- Op de Ceintuurbaan in Amsterdam raakte een automobilist gewond toen een boom op de auto viel.
- Vier mensen raakten gewond in de hoofdstad toen bij het CS een bouwschutting van de Noord/Zuidlijn omwaaide.

Ongelukken:
- In het Drentse Zuidlaren moest een seniorencomplex worden ontruimd nadat een omgewaaide boom een gasleiding had losgetrokken en de leiding in de brand vloog.
- In het Groningse Mussel werd een basisschool uit voorzorg ontruimd omdat een boom op de school dreigde te vallen.
- In Haarlem kwam een deel van de gevel van een pand door de wind naar beneden.

Transport en vervoer
- Het treinverkeer rondom Amsterdam was een groot gedeelte van de dag ontregeld omdat op de trajecten Amsterdam-Lelystad, Amsterdam-Amersfoort, Amsterdam-Noord-Holland, Amsterdam-Utrecht, Den Haag-Rotterdam, Arnhem-Ede-Wageningen omgewaaide bomen lagen.
- Rond Amsterdam werd om 11.uur het treinverkeer stilgelegd. Pas in de loop van de middag kwam het weer langzaam op gang.
- In Nunspeet en Hilversum reed een trein tegen een omgevallen boom aan.
- Op de A16, A2, A29 en A6 zorgde de storm voor problemen omdat matrixborden kapot waaiden, bomen op de weg lagen en vrachtwagens omkantelden. De ochtendspits was twee keer zo druk als normaal. Omdat veel mensen kennelijk gehoor gaven aan de oproep om thuis te blijven, verliep de avondspits wel heel rustig.
- De Oosterscheldekring was enkele uren afgesloten voor verkeer.
- De veerboten tussen het vasteland en de Waddeneilanden lagen vandaag ook grotendeels stil. De boot van Den Helder naar Texel werd uit de vaart genomen tot de wind wat ging liggen. Voor Vlieland en Terschelling was een aangepaste dienstregeling. Reizigers moesten rekening houden met flink vertraging.
- Op Schiphol werden ongeveer vijftig Europese vluchten geannuleerd, op Rotterdam The Hague Airport gingen drie vluchten naar Londen niet door.

Elders in de wereld:
- In Frankrijk zaten 75.000 huishoudens zonder stroom, vooral in Bretagne en Normandië
- In Duitsland kwamen als gevolg van de storm tot nu vier mensen om het leven
- In Groot-Brittannië kwamen drie mensen om het leven door de storm, 270.000 huishoudens zaten zonder elektra. Op het dak van het Cabinet Office in Londen viel een bouwkraan. De Londense luchthaven Heathrow schrapte ongeveer zestig vluchten.

Deel van de trams in Amsterdam rijdt weer

Het GVB in Amsterdam meldt dat tram 1 en 17 weer de normale route rijden, al is er nog steeds grote vertraging. Lijn 26 rijdt ook weer normaal.

Gemeente Almere: wegblijven uit het bos

De gemeente Almere die inwoners normaal gesproken graag het bos instuurt, roept nu haar inwoners dringend op om vooral NIET het bos in te gaan. Er kunnen nog takken liggen op onverlichte fietspaden en omgewaaide bomen, die de gemeente zo snel mogelijk gaat proberen weg te halen. Maar voor nu kunnen bewoners hun avondwandelingetje met de hond beter even uitstellen.

Twitter avatar almere almere Oproep: Ga nog niet het bos in: https://t.co/N1O2vF8Ssi

Normale avondspits ondanks storm

Ondanks de storm verwacht Rijkswaterstaat een normale avondspits schrijft NOS.nl. Alleen op de A1 zou het drukker kunnen zijn dan normaal, doordat de wisselstrook op de A1 bij Muiden afgesloten is wegens schade aan matrixborden boven de weg. Die borden kunnen pas weer gemaakt worden als de wind wat is gaan liggen.

Op de A2 bij knooppunt Holendrecht zijn bomen die dreigden om te waaien inmiddels gekapt, dus ook daar worden geen moeilijkheden meer verwacht. Volgens de ANWB is het best een rustige dag tot nu toe. Veel mensen hebben zich aan de adviezen gehouden en zijn niet de weg op gegaan.

Ook Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië ondervinden flinke overlast

De storm houdt ook flink huis in Groot-Brittannië zoals we eerder al meldden. In het land werden windsnelheden gemeld van 160 km per uur. Reizigers en forensen hebben net als in Nederland te maken met flinke vertragingen.

Omgevallen bomen door de storm in Brighton, zuidwest Engeland. Foto Reuters / Luke MacGregor

In Hertfordshire kwam een 50-jarige man om het leven door een boom die op zijn auto viel. In Londen vond een man de dood door een gasexplosie in zijn huis. Eerder vandaag werd een zeventienjarig meisje dodelijk getroffen in Eedenbridge toen een boom op haar huis viel. Ruim 270.000 huishoudens zitten zonder stroom in het land.

Een boom heeft het dak van een huis vernield in de wijk Hounslow, in London. Foto Reuters - Toby Melville

In Frankrijk zitten er zo'n 75.000 huishoudens zonder elektra. In Duitsland zijn vier mensen om het leven gekomen, meldt de Volkskrant. Twee mensen kwamen om in Gelsenkirchen toen een boom op hun auto viel. In de buurt van Keulen sloeg gisteren een zeiler met zijn boot om en in Noord-Rijnland-Westfalen verdronk een visser.

Een bootje vecht tegen de harde wind op de rivier de Elbe in Duitsland. Foto AP/ Christian Charisius


Lift gezocht!

Omdat het treinverkeer vanavond rondom Amsterdam en Zwolle tot na de avondspits zeer beperkt is zijn veel mensen op zoek naar alternatief vervoer.

Twitter avatar ldaalder ldaalder Zijn er nog mensen die vanmiddag/avond van Rotterdam naar Amsterdam gaan met de auto? Ik kan een lift gebruiken!

Twitter avatar SerenaWestra Serena Westra Ik wil van #utrecht naar #amsterdam #sloterdijk.... gaat er iemand met de auto? #meerijden #carpoolen #storm

Wie graag met iemand wil meerijden doet er goed aan even op Twitter te kijken, want mensen bieden spontaan carpoolen aan. Wat voormalige ministers van Verkeer niet lukte, krijgt een herfststorm wel voor elkaar...

Twitter avatar LennartRog Lennart Rog Plek over in de auto van station #Zwolle naar Amersfoort iemand meerijden? #storm @NS

Het is eigenlijk een bekend fenomeen: noodsituaties leiden nu eenmaal tot verbroedering:

Twitter avatar ArjanDasselaar Arjan Dasselaar Verbroedering in de totale vervoerschaos rond Schiphol. Lange rijen voor taxi's, Uber laat het afweten, maar ik zit ineen gezellige bus.

En wie zin heeft vanavond even bij DWDD te willen zitten in het publiek; dit is je kans: het programma meldt dat er veel afzeggingen zijn. Dus als je besluit spontaan even langs te willen rijden, het kan.

Twitter avatar dwdd DeWereldDraaitDoor Laat de wind je naar onze studio blazen! Wegens de storm veel afzeggingen, we hebben te weinig publiek. Dank! publiekswerving@vara.nl #dwdd

Seniorencomplex Zuidlaren ontruimd

Een appartementencomplex voor ouderen in het Drentse Zuidlaren is vandaag ontruimd nadat een kapotte gasleiding vlam had gevat, meldt de brandweer aan Novum. Het gaslek ontstond doordat de wortels van een omgewaaide boom de leiding kapot hadden getrokken. De brandweer had de brand snel onder controle. Wanneer de bewoners weer naar huis kunnen is nog onduidelijk.

Twitter avatar jorentje1997 joren1997 @belamberts: Gasleiding vat vlam door omgevallen boom in Zuidlaren. http://t.co/qxxI5X6XuE”

Bekijk hier een fotoserie.

Drenthe

Video: deel van dak waait bijna op lesauto

Wederom: dat scheelde niet veel.

Groningen

Nog steeds rijden de trams in de hoofdstad niet

Kijkend uit het raam zien we nog steeds stilstaande trams. Dat geldt voor heel Amsterdam trouwens, want volgens de GVB zijn alle tram- en metrolijnen nog verstoord:

Amsterdam, trams

Spectaculair beeld: fietser ontsnapt aan omvallende boom

Gegil klinkt als mensen zien dat een boom op het Haarlemmerplein in Amsterdam aan het omvallen is. Een fietser ontsnapt maar nét:

Amsterdam,

Video: Amsterdam na de storm

Schade in Amsterdam na de storm:

Amsterdam

NS: mogelijk ook nog morgen hinder van stormschade

Volgens de NS is het mogelijk dat het treinverkeer ook morgen nog hinder ondervindt van de stormschade. Dat meldt Novum. Verder meldt de vervoerder dat het treinverkeer rondom Amsterdam en Zwolle tot na de avondspits zeer beperkt blijft. Reizigers wordt verzocht zo veel mogelijk alternatieve vervoermogelijkheden te zoeken. De NS zet bussen in, maar voorziet dat dit niet bij alle trajecten mogelijk is.

De stormschade op het spoor is groot. Op meer dan 25 trajecten zijn er problemen door omgewaaide bomen, takken en hekken die op het spoor zijn beland. Op diverse plekken in het land zijn er bovenleidingen gebroken. Bij Nunspeet en Hilversum botsten treinen tegen omgevallen bomen.

NS, treinverkeer

Waarschuwing binnen te blijven in Amsterdam afgezwakt

AT5 meldde even geleden dat de gemeente mensen niet langer verzoekt binnen te blijven:

"Als mensen toch naar buiten moeten, bijvoorbeeld om hun kinderen van school te halen of om van werk naar huis te gaan, dan worden zij geadviseerd om voorzichtig te zijn en op te passen voor de gevolgen van de storm."

Amsterdam

Op drukke trajecten voorlopig nog geen treinen

Op de drukke trajecten in het land zullen voorlopig nog geen treinen rijden, meldt ProRail:

"De verwachting is dat zeker op de drukke trajecten rondom Amsterdam (van en naar Lelystad / naar Amersfoort, naar Noord Holland en naar Utrecht), rondom Zwolle (van en naar het Noorden en Oosten van het land) en op diverse andere trajecten (Den Haag - Rotterdam & Arnhem - Ede Wageningen) voorlopig door alle herstelwerkzaamheden en vanwege de veiligheid nog geen treinverkeer mogelijk is."

treinverkeer

Infographic: In Lauwersoog de zwaarste windstoot

Overzicht van de windsnelheden gemeten tijdens de herfststorm:

De herfststorm kende zeer zware windstoten.

De herfststorm kende zeer zware windstoten. Infographic via ANP

windsnelheid

Beperkte hinder voor vliegverkeer

De storm heeft niet voor ernstige problemen voor het vliegverkeer in het land gezorgd. Op Schiphol zijn ongeveer vijftig Europese vluchten geannuleerd en op Rotterdam The Hague Airport konden drie vluchten naar Londen niet doorgaan, meldt Novum.

Schiphol verwacht geen problemen meer, hoewel reizigers nog wel last hebben van vertragingen. Nu de windkracht afneemt, loopt de luchthaven naar verwachting weer in op schema, aldus een woordvoerder.

KLM besloot gisteren om voor vandaag uit voorzorg 42 vluchten te annuleren.

Schiphol

Daar ligt-ie dan...

...de storm, in een prachtige krul, op weg naar Noord-Europa:

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult En daar ligt 'ie nu: het stormlagedrukgebied is als een prachtige krul te zien op het actuele satellietbeeld, http://t.co/372Eo8pEvD

MeteoConsult

KNMI trekt weeralarm in

Het KNMI heeft het weeralarm (code rood), dat nog gold in de noordelijke en noordwestelijke provincies, ingetrokken. Er is nu in het grootste deel van de provincies nog sprake van code geel, wat staat voor 'gevaarlijk weer'.

weeralarm, KNMI

Zware storm verlaat het land

Even na 14.00 uur heeft de zware storm ons land verlaten, meldt Weeronline. Op dit moment hebben we nog te maken met stormachtige wind, kracht 8, in het noorden. De storm trekt nu verder richting Denemarken.

Storm vertraagt postbezorging Noord-Holland

In het noordwesten en noorden van het land, het gebied waar de storm het hevigst was, ondervindt de postbezorging vertraging als gevolg van de zware weersomstandigheden, meldt Novum. De bezorging rond Leeuwarden, Heerenveen, Den Helder en Assen verloopt moeizaam, laat PostNL weten. Ook de Waddeneilanden krijgen de post later, omdat er tijdelijk geen boten varen. Waar mogelijk bezorgt het postbedrijf wel rouwbrieven en medische zendingen in de gebieden waar de post vertraagd is.

Oudste huis op Ameland heeft geluk gehad

De bomen vielen vlak naast het huis om:

Twitter avatar richardtkiewiet richardtkiewiet Oudste huis van Ameland 1625 net de dans ontsprongen. http://t.co/sMgu9o38uP

Ameland, Waddeneilanden

Handig, voor als je moeite hebt met knopen

De windvariant dan: een site om windsnelheden om en uit te rekenen.

windsnelheid

Niet Vlieland, maar Lauwersoog had zwaarste windstoot

En die was 152 kilometer per uur (orkaankracht), zo is te zien bij Weerplaza. Op Vlieland werd een windstoot van 151 kilometer per uur gemeten.

Twitter avatar marcopverhoef Marco Verhoef Op de valreep heeft Lauwesroog het nieuwe record opgeeist! http://t.co/hbIeKDvOlt met 152km/uur #heftig.

Lauwersoog, Vlieland

In de categorie 'dweilen met de kraan open'...

...deze bladblazer:

Twitter avatar Janseu Jan Bladblazen op met deze #storm. Je blijft wel aan het werk. http://t.co/qJkBfw6XwN

Man Harderwijk zwaargewond door vallende boom

Een man in Harderwijk is vanochtend zwaargewond geraakt toen hij werd geraakt door een vallende boom, zo laat de politie aan Novum weten. Hij heeft waarschijnlijk zwaar hoofdletsel opgelopen. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend, maar volgens de politie gaat het om een oudere man.

Het ongeluk gebeurde op de Drift in de Gelderse plaats. De brandweer moest de man onder de boom vandaan halen. De man was niet aanspreekbaar toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht.

Twitter avatar DelwelFoto DelwelFotografie.nl Drift #harderwijk persoon bekneld onder omgevallen boom, word assistentie gevraagd van traumaheli http://t.co/tM2NBtjPT1

Harderwijk, gewonde

Video: storm rukt deel van dak los

De Amsterdamse stadszender AT5 heeft beelden van hoe de wind een deel van het dak van SquashCity losrukt:

Amsterdam

Zwaarste storm sinds 1990

Volgens Weerplaza hebben we te maken met de zwaarste storm sinds 1990. Op Vlieland is het een uur lang gemiddeld windkracht 11 geweest en daarmee is de storm net zo hevig als die in 1990. Even is er orkaankracht (windkracht 12) gemeten op het Waddeneiland. De zwaarste windstoten daar, met een snelheid van 151 kilometer per uur, waren de zwaarste ooit in oktober. In andere maanden zijn er weleens zwaardere gemeten.

Filmpje: boom valt op villa

Beelden uit Hoorn:

ANWB: veel problemen op weg

De storm heeft volgens de ANWB voor veel problemen gezorgd op de weg. Vrachtwagens kantelden om, matrixborden waaiden kapot en bomen vielen over de weg, zo meldt de verkeersdienst aan Novum. De problemen houden naar verwachting nog wel even aan.

Onder meer op de A16, A2, A29 en A6 was het raak. Vanwege de harde wind was de Oosterscheldekring enkele uren afgesloten voor verkeer.

Ook al was de ochtendspits twee keer zo druk als normaal, de ANWB verwacht een normale avondspits. De storm zwakt in de loop van de middag af.

anwb

Geen aapjes kijken vanwege de storm

Amsterdammers kregen het al te horen van de brandweer, maar nu wordt ook olifanten geadviseerd binnen te blijven. Artis is tot nader bericht gesloten, zo meldt de dierentuin op de website:

"Door de hevige storm is Artis gesloten voor publiek. Het is een preventieve maatregel. De dieren die normaal gesproken de keuze hebben om binnen of buiten te zijn, zijn allemaal in hun verblijf."

Artis, Amsterdam

Dat is dan weer jammer...

Bomen en dakgoten overleven de storm niet, maar die lelijke feestverlichting hier...

Twitter avatar wieland Wieland van Dijk Helaas lijkt de spuuglelijke feestverlichting op het Rokin de #storm te doorstaan. http://t.co/1Ehzs3L6hR

Amsterdam

Meteo Consult: het ergste is voorbij

Meteo Consult meldt op Twitter dat de ergste storm nu voorbij is.

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult De ergste #storm is over. In NH, FR, Gr en op de Wadden was ie bijzonder zwaar (tot 11 Bft). Rest van het land had een flinke najaarsstorm.

Veel omgevallen bomen door storm

Amsterdam ligt bezaaid met omgevallen bomen. Op Twitter verschijnen steeds meer foto's, onder andere van de situatie op de Herengracht waar eerder vandaag een vrouw om het leven kwam door een omgevallen boom.

Twitter avatar koenvenekamp Koen Venekamp De 'rust' is weergekeerd. Nu pas wordt de schade duidelijk. Wat een ravage. #Herengracht #coderood http://t.co/eOOHOFdM8J

Twitter avatar RaoulJoshua Raoul Storm in Amsterdam is toch wat heftiger dan ik dacht http://t.co/VXmnYg6REL

Ook in Hoorn zijn bomen omgevallen door de storm:

Storify van Leeuwarder Courant over de storm

De Leeuwarder Courant heeft een overzicht gemaakt van alle belangrijke tweets over de de storm in Friesland.

Friesland

Vier gewonden door omwaaien bouwschutting Noord/Zuidlijn

In Amsterdam is door de storm een bouwschutting van de Noord/Zuidlijn voor het centraal station omgewaaid. Daarbij raakten vier mensen gewond, zij zijn naar een ziekenhuis gebracht. Dat meldt persbureau Novum.

De schutting is over een lengte van achttien meter omgevallen. De Noord/Zuidlijn laat weten samen met de Inspectie SZW een onderzoek in te stellen naar de precieze oorzaak van het incident, dat rond 10.45 uur plaatsvond. Uit voorzorg worden de bouwplaatsen van de Dienst Metro nog een keer nagelopen op stormbestendigheid.

Amsterdam

'Flink wat bomen omgevallen'

NRC-redacteur Frank Huiskamp liep vanaf zijn huis naar de redactie aan het Rokin in Amsterdam. Zijn conclusie? Het viel eigenlijk best mee:

Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp Scheepvaartmuseum, aan begin van wandeling. Liggen er drie om. #storm http://t.co/D3ASdJvv3K

Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp Ook boom op Kadijksplein om. En alleen de toeristen kregen de memo van de brandweer niet, zo lijkt het. #storm

Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp Het is verder prima te doen. Af en toe flinke windstoot. Vlak bij Joods-Historisch nu. #storm

Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp Dit viel wel mee. Schaamde me bijna dat ik niet op fiets ben gekomen. Wel flink wat bomen om. Nu ongeschonden op werk. #storm

KNMI: weeralarm alleen nog voor noorden van het land

Het KNMI heeft het weeralam afgezwakt en geldt nu alleen nog voor het noorden en noordwesten van Nederland.

Twitter avatar KNMI KNMI Code rood #weeralarm voor zeer zware #windstoten in het noordwesten en noorden van het land. Elders code geel. http://t.co/rNbU7KvIfz

Politie: niet 112 bellen voor omgevallen bomen

De politie Groningen vraagt op Twitter of mensen alleen 112 willen bellen in geval van ernstige calamiteiten.

Twitter avatar polgroningen Politie Groningen Verzoek van @MeldkamerNN om alleen bij ernstige calamiteiten naar 112 te bellen. Voor 'n omgewaaide boom geldt: niet naar 112 bellen!

Ook de NOS meldt dat veel mensen bellen naar het alarmnummer om gevaarlijke situaties door te geven. Een woordvoerder van de politie tegenover RTV Rijnmond:

"Voor een boom die in een plantsoen omvalt en waarbij helemaal geen schade is, hoeven mensen niet met 112 te bellen."

Trainingshal Ajax ingezakt

Een trainingshal op het terrein van Ajax is door de storm ingezakt:

Twitter avatar FrankRonald1970 Frank&Ronald de Boer F: Plan was om vanochtend wegens de #storm in de hal te trainen. Gelukkig was iedereen op tijd buiten. http://t.co/YGVdT01XUc

Amsterdam

Orkaan op Vlieland voorbij

Meteo Consult meldt op Twitter dat de orkaan op Vlieland voorbij is, de storm duurde uiteindelijk 20 minuten.

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult De orkaan op Vlieland duurde uiteindelijk 20 minuten. Inmiddels daar weer een windkracht 10, Terschelling nog windkracht 11. #storm

Orkaan

Grip 2 in Amsterdam

Het twitteraccount Grote Incidenten zegt dat er in Amsterdam inmiddels GRIP 2 is afgegeven.

Bij GRIP 2 wordt er een crisisteam gevormd, waar alle hulpdiensten in vertegenwoordigd zijn en gebeurt als de gevolgen van een incident ook merkbaar zijn voor de omgeving. (Wiki)

Twitter avatar groteincidenten Grote Incidenten [11:23.52] GRIP 2 AMSTERDAM IVM CODE ROOD STORM OPKOMST UITGANGSTELLING

Amsterdam

Nog meer treinen uitgevallen

Niet alleen Amsterdam is voorlopig niet meer bereikbaar met de trein, ook boven Zwolle rijden voorlopig geen treinen meer:

Twitter avatar NS_online NS online Ten noorden van Zwolle wordt het treinverkeer voorlopig gestaakt om veiligheidsredenen. Geen treinen rond Groningen/Leeuwarden/Emmen

Toch geen dode op Ceintuurbaan

Er is toch geen dode gevallen door een omgevallen boom op de Ceintuurbaan in Amsterdam, meldt de Amsterdamse zender AT5:

Twitter avatar AT5 AT5 UPDATE: Toch geen dode bij ongeluk op Ceintuurbaan, meldt politie

Het dodental is daarmee weer teruggebracht naar één. Op de Herengracht in Amsterdam, waar eerder een boom omviel, viel een dode. De brandweer meldde eerst dat op de Ceintuurbaan een boom op een auto was gevallen en dat ook daarbij iemand was omgekomen. Die persoon is echter zwaargewond geraakt.

Orkaan op Vlieland

Volgens Meteoconsult is er geen twijfel meer: op Vlieland is een orkaan. Er staat gemiddeld een windkracht 12 (het hoogste) en de windsnelheid is gemiddeld 125 kilometer per uur:

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult Geen grensgeval meer. Op Vlieland om 12.10 uur 68 knopen gemiddeld, een orkaan, 12 Bft uit WZW met een windstoot van 152 km per uur.

Twitter avatar PKuipersMunneke PeterKuipersMunneke Inmiddels op #Vlieland tien minuten lang 127 km/u gemeten, een onomstreden windkracht 12 (orkaankracht) http://t.co/Br1fkOLASo

Gelukkig liep dit goed af

Dit opmerkelijke filmpje toont een van de vele omvallende bomen in Nederland vandaag. Iedereen kwam er gelukkig hier goed vanaf:

Holy Crap! (Mevrouw is ongedeerd) #storm on Twitpic

Storm op hoogtepunt

De storm bereikt tussen nu en één uur zijn hoogtepunt. Pas daarna neemt de wind weer af. Op Vlieland zijn de sterkste windstoten tot nu toe gemeten, van orkaansnelheid.

Weerman van de NOS Peter Kuipers Munneke tweet over hoe opmerkelijk dit soort snelheden zijn:

Twitter avatar PKuipersMunneke PeterKuipersMunneke Op #Vlieland orkaankracht windkracht 12 gemeten met een gemiddelde wind van 117,4 km/u (rood=wind, blauw=windstoten) http://t.co/3Z7kbRotFM

Twitter avatar PKuipersMunneke PeterKuipersMunneke Laatste keer windkracht 12 (tien minuten lang >117 km/u) was op 16 december 1979. Uurgemiddeld 12 bft kwam maar 1x voor in 1944 (Vlissingen)

Dat uurgemiddelde van windkracht 12 heeft Vlieland overigens momenteel nog niet bereikt.

Orkaan op de Wadden?

De Wadden, waar (op Texel) wind van 145 kilometer per uur is gemeten (overeenkomend met orkaansnelheid), krijgen het ergste nog:

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult Het punt waar vandaan de wind gaat afnemen, komt nu het zuidwesten van het land binnen. De Wadden krijgen nu het ergste. #storm

Het is nog niet officieel een orkaan, maar dat kan nog komen:

Twitter avatar PKuipersMunneke PeterKuipersMunneke NB!!! Het KNMI gaat uit van uurgemiddelden om stormen te definiëren. Nog geen officiële orkaan op Vlieland dus (dank @janvissersweer)

Gevaar op het spoor

Er zijn al steeds minder treinen die rijden door bomen op het spoor, Amsterdam is niet meer bereikbaar met de trein, en ook sommige conducteurs treffen het niet:

Twitter avatar hc_gn_ns Hoofdconducteur NS Het wordt echt gevaarlijk op het spoor. Boom door de voorruit van de trein!!! Sterkte collega mcn!! http://t.co/oD4K0TUst1

Het waait steeds harder

Na een windstoot van 136 kilometer per uur in IJmuiden, is nu zelfs een windstoot van 145 kilometer per uur gemeten op Texel:

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult Een weer een nieuwe, hoogste windstoot. Texel om 11.40 uur: 145 km/u bij een windkracht 11, zeer zware #storm

Bekijk onze fotoserie van de storm

[inbeeld]/inbeeld/2013/10/28/zware-herfststorm-waait-door-nederland/[/inbeeld]

Tweede dode door storm

De politie Amsterdam bevestigt aan NRC dat ook op de Herengracht in Amsterdam, waar eerder een boom omviel, een dode is gevallen. Een derde slachtoffer raakte gewond.

De boom viel op twee wandelaars. Eerder viel ook al een gewonde in Den Haag toen een boom omviel.

De brandweer in Amsterdam roept mensen op vooral niet naar buiten te gaan totdat de storm enigszins is gaan liggen. Volgens een woordvoerder is het te gevaarlijk op straat.

Het nieuws voor de deur

Voor het gebouw van NRC, aan het Rokin in Amsterdam, staan alle trams stil:

Twitter avatar dafit David Haakman Zeven trams staan stil op gedeelte Rokin bij NRC-gebouw. Passagiers moeten tram verlaten. #herfststorm http://t.co/qPjSfDuGT1

Het ziet er naar uit dat momenteel alle trams niet rijden.

Bootproblemen IJmuiden en Amsterdam

In IJmuiden heeft een veerboot van DFDS Seaways tevergeefs geprobeerd de haven van IJmuiden binnen te varen, meldt NOS. Het schip is weer teruggevaren naar open zee om daar het einde van de storm af te wachten. Aan boord zijn ruim duizend passagiers.

Het duurt zeker tot drie uur voor een nieuwe poging wordt ondernomen. Volgens een woordvoerder is dit in 25 jaar maar twee of drie keer eerder gebeurd.

In de NDSM-werd, bij het IJ in Amsterdam, is de boot 'Ocean Diva' losgeslagen hier in de NDSM-werf:

Twitter avatar jeffreyvmaurik Jeffrey van Maurik De boot 'Ocean Diva' is dus losgeslagen hier in de NDSM-werf. Beetje dure jachtjes pletten. (via @BureaudeCologne) http://t.co/omZSnt53yt”

Dode door storm in Amsterdam

De storm heeft een dode geëist. Op de Ceintuurbaan in Amsterdam viel een boom op een auto, laat een woordvoerder van de brandweer aan persbureau Novum weten. Een tweede persoon raakte gewond.

Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. De brandweer roept mensen op vooral niet naar buiten te gaan.

Geen veren naar Waddeneilanden

Vanwege de zware herfststorm liggen de veren tussen het vasteland en de Waddeneilanden voorlopig ook stil. Dat laten rederijen Teso en Doeksen weten. Op de Wadden is sprake van zeer zware windstoten van boven de 120 kilometer per uur.

De dienst van Den Helder naar Texel is voorlopig uit de vaart genomen omdat de kapitein het te lastig vind om schadevrij de haven uit te komen. De rederij wacht tot de wind enigszins is gaan liggen. Reizigers moeten rekening houden met een of twee uur vertraging, laat een woordvoerder van Teso aan persbureau Novum weten.

Doeksen vaart met een aangepaste dienstregeling naar Vlieland en Terschelling. Volgens een woordvoerder ligt rond 11.00 uur "alles op zijn kant". De volgende boot staat gepland voor 12.30 uur, maar mogelijk wordt ook die aan de kant gehouden tot de storm afneemt.

Slachtoffers op Herengracht

Op de Herengracht in Amsterdam is een boom omgevallen, en zouden meerdere mensen gewond zijn geraakt:

Twitter avatar WSchoonenberg Walther Schoonenberg Nog een boom omgevallen, met slachtoffers. http://t.co/eHIuWyzh0u

Twitter avatar MJvanBerge Maartje van Berge Het eerste slachtoffer is gevallen op de Herengracht... #storm http://t.co/W954RKmrxN

Spoor heeft last van bomen (4)

Lees hier meer over alle hinder op het spoor.

Het zwaarst moet nog komen

Dat meldt Meteoconsult. Volgens de weerdienst kan het noordwesten van Nederland windkracht 12 verwachten:

Twitter avatar MeteoGroupWeer MeteoGroup-Weer.nl De analyse van 10 uur. Het zwaarste deel van de storm (ten zw van kern) komt nog en gaat naar NW-Nederland. #storm http://t.co/lAMaGUyltc

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult Omdat het zwaarste deel van de storm nog moet komen, geven we nu voor de Wadden kans op een windkracht 12, 12-13 uur. #storm

Geen treinen van en naar Amsterdam

Van en naar Amsterdam Centraal is ondertussen al het treinverkeer stilgelegd door stormschade:

Twitter avatar NS_online NS online Van en naar Amsterdam Centraal: Het treinverkeer is stilgelegd wegens stormschade rond Amsterdam. #Asd

De verstoring is naar verwachting rond 14:00 uur verholpen, schrijft NS.

Vondelpark in Amsterdam gesloten

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Vondelpark afgesloten ivm. storm. Vanwege het afbreken van dikke takken in het park is besloten het gehele park af te sluiten.

Spoor heeft last van bomen (3)

En nu ook tussen Ede-Wageningen en Arnhem ligt een boom op het spoor:

Woest water bij Loosdrecht

Iets voor 10 uur ontwortelden door de storm bij Loosdrecht drie bomen. Het water op de plassen is wild:

En zo ziet het er vanuit de ruimte uit

Twitter avatar PKuipersMunneke PeterKuipersMunneke Zo ziet de #storm er vanuit de ruimte uit. Midden over het land het koufront en het oog nu richting Wadden. http://t.co/lFDf8R2YuJ

Spoor heeft last van bomen (2)

En ook tussen Almere en Weesp geen treinen meer door een omgevallen boom:

Gewonde in Den Haag na omwaaien boom

In Den Haag is een persoon gewond geraakt toen hij of zij onder een omgewaaide boom terecht kwam. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, laat de brandweer aan persbureau Novum weten.

Spoor heeft last van bomen

Nu de storm Nederland bereikt, komen de eerste problemen op het spoor. Tussen Sloterdijk en Schiphol, Leiden en Schiphol, Leiden en Haarlem, Heerhugowaard en Hoorn, Uitgeest en Zaandam, en Schiedam en Delft rijden geen treinen door bomen op het spoor.

Twitter avatar NS_online NS online Amsterdam Sloterdijk-Schiphol: Geen treinen door een boom op het spoor. Advies: Tussen Amsterdam C en Schiphol via Amsterdam Zuid....

Voor het eerst vandaag windkracht 11 gemeten

In IJmuiden is windkracht 11 gemeten, voor het eerst vandaag:

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult IJmuiden om 10.20 uur windkracht 11 (56 knopen); een zeer zware storm en een maximale windstoot van 69 knopen.

De hoogste windkracht is 12. Er zijn al windsnelheden van 136 kilometer per uur gemeld in IJmuiden, waar het al een tijdje het hardst waait.

17-jarige om het leven gekomen in Engeland

De BBC meldt dat in Edenbridge, Engeland een zeventienjarig meisje om het leven is gekomen nadat een boom op haar huis viel:

Twitter avatar BBCBreaking BBC Breaking News 17-year-old girl killed in Kent, UK, reportedly after tree fell onto home where she was sleeping http://t.co/JYKv0dNDVS #ukstorm

Een veertienjarige jongen is sinds gisteren al vermist.

Don't try this at home

Een 26-jarige man is gisteren in het Friese Rinsumageast gewond geraakt toen hij tijdens het vliegeren de lucht in werd getrokken. Hij viel van een hoogte van twee meter naar beneden. De Fries liep een zware hersenschudding en verschillende kneuzingen op, laat de politie volgens persbureau Novum weten.

Probeer dat vandaag dus maar niet. Gisteren waaide het ook al stevig, maar de windsnelheden lopen nu snel op.

Basisschool Groningen ontruimd

Een basisschool in het Groningse dorp Mussel is uit voorzorg ontruimd omdat vanwege de harde wind een boom op de school dreigt te vallen.

Twitter avatar nielsdekant Niels de Kant Kinderen staan op dit moment buiten te kijken bij hun school in Mussel. http://t.co/XbaUq7A2Cx http://t.co/H4OoojsP9q

Vooral in de kustprovincies hebben de hulpdiensten hun handen ook vol aan meldingen van omgevallen bomen, rondvliegende dakplaten en omgevallen verkeersborden.

Zeer zware storm in IJmuiden

In IJmuiden waait het nog steeds het hardst. Er is een windstoot van 136 kilometer per uur gemeten, met een gemiddelde windkracht 10:

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult Om 10 uur had IJmuiden een windstoot van 73 knopen (130 km/u), bij 10 Bft gemiddeld, Hoek van Holland 65 kn; bij 9 Bft gemiddeld.

Daarmee is sprake van zeer zware storm. Het meetstation in de Noord-Hollandse plaats is het eerste waar windkracht 10 is gemeten. Ook in Hoek van Holland zijn ondertussen snelheden van meer dan 120 kilometer per uur gemeten. Waarschijnlijk is voor het eerst sinds 18 januari 2007 sprake van een zware storm. Daarvoor moet een uur lang gemiddeld windkracht 10 staan.

Schade in Londen

Op het dak van het Cabinet Office in Londen is een kraan gevallen:

Twitter avatar samjlister Sam Lister The @cabinetofficeuk takes some #storm damage in whitehall - crane down on the roof. http://t.co/JW1mzHGqFf

Vicepremier Nick Clegg heeft daarom zijn maandelijkse persconferentie afgezegd:

Twitter avatar arjenUK Arjen van der Horst Deputy prime minister Nick Clegg canceled his monthly press conference. A crane collapsed on cabinet office. http://t.co/IJvop5vAw6

In Den Haag waaien de veters uit je schoenen

NRC-redacteur Hans Steketee is in Den Haag, waar "de veters nu uit je schoenen waaien". Hij was vanochtend rond 8.30 uur op het Zuiderstrand van Scheveningen, toen de storm nog niet op zijn hoogtepunt was. Met zo'n windkracht 7 maakte hij deze foto:

Foto NRC / Hans Steketee

Stroomstoring in Frankrijk, kans op overstromingen in Engeland

Lees hier meer over de situatie in Frankrijk en Groot-Brittannië.

Zo trekt de storm de komende uren over Nederland

NOS maakte een korte animatie van wat ons te wachten staat:

In Londen, waar de storm ook huishoudt...

... kan een busritje problematisch worden:

Twitter avatar adam_l_williams Adam Williams Planning to get the bus from Turnpike Lane to North Finchley? Wouldn't bother if I were you.. #storm #stjudesstorm http://t.co/HEaBSI0hbT

Orkaankracht in IJmuiden

Meteoconsult maakte een kaartje van de verwachting voor de komende uren:

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult De verwachting van het HIRLAM-model voor de komende uren. De #storm intensiveert als hij noordoostwaarts trekt. http://t.co/OZZ70xYu38

Bij IJmuiden is volgens de weerdienst een windstoot met orkaankracht gemeten, en staat er nu gemiddeld een windkracht 10:

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult De stom komt nu (9.20 uur) vol de kust op. IJmuiden een windstoot van orkaankracht; 64 knopen en een gemiddelde wind die tipt aan kracht 10.

Deel gevel komt naar beneden in Haarlem

In de Neptunusstraat in Haarlem is een deel van de gevel van een pand dat de wind niet kon weerstaan naar beneden gekomen, Zeker twee auto's die in de buurt van het pand geparkeerd stonden werden getroffen door neervallende brokstukken:

In de Neptunusstraat is vanwege de storm een stuk gevel van een woonhuis op een een geparkeerde auto gestort. Foto ANP / Olaf Kraak

Hinder vliegverkeer valt mee

De herfststorm levert nog geen grote problemen op voor het vliegverkeer in Nederland. Hoewel de KLM uit voorzorg 42 vluchten heeft geannuleerd, kunnen vliegtuigen redelijk goed vertrekken en aankomen, laten woordvoerders van Schiphol en Rotterdam The Hague Airport aan persbureau Novum weten.

Schiphol heeft uit voorzorg maatregelen genomen. Zo loopt er extra personeel en worden voorwerpen die weg kunnen waaien extra goed vastgezet. Door de storm zijn op Rotterdam The Hague Airport enkele vluchten naar Londen geannuleerd. Een vliegtuig moest uitwijken naar Brussel.

Reizigers die een vlucht geboekt hebben, wordt aangeraden de sites van de luchthavens en luchtvaartmaatschappijen goed in de gaten te houden. De KLM liet gisteren al weten niet uit te sluiten meer reizen te schrappen.

Niet iedereen...

... is al in paniek over het weeralarm:

Twitter avatar Woordhumor Woordhumor Eerste schokkende foto van de storm. #coderood http://t.co/mzX0tiHw79

Twitter avatar stefankroon Stefan Kroon Het eerste slachtoffer van #coderood is ons gevelgroen: http://t.co/Xp7ayeY7dS

Twitter avatar diluci Olaf Licht Die storm valt niet mee, de hele A4 file is weggewaaid #coderood http://t.co/fl3U1bU26o

Een landelijk overzicht van wat ons te wachten staat...

Weeralarm herfststorm 2013. Infographic ANP

Langere ochtendspits, maar echte overlast blijft uit

De ochtendspits valt vanochtend fors zwaarder uit, meldt persbureau Novum. Op het hoogtepunt rond 08.30 uur stond zo'n 270 kilometer file, ruim 120 meer dan gebruikelijk. De ANWB had gerekend op 300 kilometer file. Echt grote overlast door de wind is er niet: de gebruikelijke files waren vooral een stuk langer dan normaal. Ondertussen nemen de files alweer af:

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer De spitsfiles nemen snel af, hopelijk blijven de weggebruikers zich goed aanpassen aan het weer #storm

Het aantal ongelukken valt mee, maar de wind neemt nog toe. Verkeer dat de weg op wil, moet rekening houden met zware tot zeer zware windstoten. Voor alle weggebruikers zal het lastig zijn het stuur recht te houden, aldus de ANWB. Automobilisten wordt geadviseerd hun rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden, bijvoorbeeld door meer afstand te houden. "Denk goed na, doe geen gekke dingen en let goed op", adviseert een woordvoerder.

Flinke wind in IJmuiden

Op het strand van IJmuiden, waar al windkracht 9 is gemeten, staat een flinke wind, meldt Maaike Timmerman van WNL-programma Vandaag de Dag:

Twitter avatar maaikheid Maaike Timmerman Lekker windje op het strand van IJmuiden. http://t.co/f5sbXjRDS8

Twitter avatar maaikheid Maaike Timmerman Foto's maken valt niet mee met dit weer. Eerste bezoekers strand IJmuiden hier. http://t.co/n2wkNpBPB7

Brandweer al ruim 500 keer uitgerukt

De brandweerkorpsen hebben vanochtend al de handen vol aan de herfststorm. Sinds vannacht is de brandweer al meer dan vijfhonderd keer uitgerukt, zo blijkt uit een analyse van de site alarmeringen.nl. Het betreft vooral omgevallen bomen, schade aan gebouwen en wateroverlast.

Tussen 06.00 en 07.45 uur werden zeker 470 meldingen geteld, vannacht iets meer dan honderd. Sinds gisterenochtend staat de teller al op bijna 1.800 alarmeringen.

Utrecht Centraal: veel treinen geannuleerd

Twitter avatar dafit David Haakman Utrecht CS is voor cameraploegen stuk minder mediageniek nu grote borden met vertrektijden weg zijn. #herfststorm http://t.co/9yzZ37YSXa

Ook in Parijs stormt het...

... meldt onze correspondent daar, maar tot nu toe is het daar minder dan in Engeland:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Het goede van zo'n storm is dat ik eindelijk weer licht heb in mijn Parijse kantoor: de bomen zijn alle blaadjes kwijt.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas @titia_k Oh jee. Zo erg is het hier niet. Scheelt dat Parijs in een soort kuil ligt, denk ik.

Nog geen grote problemen op spoor

De storm zorgt nog niet voor grote problemen op het spoor. De NS rijdt uit voorzorg met een aangepaste dienstregeling, waardoor op trajecten in de Randstad in plaats van elk kwartier nu eens per half uur een trein rijdt.

Een woordvoerder van het spoorbedrijf zei op Radio 1 dat het nog 'relatief rustig' was. Het treinverkeer tussen Den Haag en Gouda was enige tijd gestremd omdat er een voorwerp op de bovenleiding was gewaaid, maar dat probleem is opgelost.

Tussen Harlingen en Harlingen Haven rijden geen treinen in verband met een seinstoring.

'Dit komt jullie kant op'

Onze correspondent in Londen Titia Ketelaar waarschuwt ons:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Vluchten, treinen geschrapt, geen elektra in 15000 huizen, omgevallen bomen, wegen overstroomd. Dat komt over twee uur jullie kant op. Storm

De zwaarste storm in jaren?

Volgens weerman bij de NOS Marco Verhoef kunnen we vandaag rekenen op de zwaarste storm in jaren:

Twitter avatar marcopverhoef Marco Verhoef Up and running @NOS voor de zwaarste storm in jaren!

99 kilometer per uur gemeten in Wijk aan Zee

Weerplaza houdt de snelheid van de windstoten in het hele land bij. Op de meest recente kaart is te zien dat in Wijk aan Zee al windstoten van 99 kilometer per uur zijn gemeten. Ook in het zuidwesten waait het hard.

Windkracht 9 gemeten in IJmuiden

Verslaggever Kees van Dam van de NOS stond even na zeven uur in de haven van Hoek van Holland. Het waaide nog niet zo hard, maar in IJmuiden is al windkracht negen gemeten:

Zwaarste deel storm bereikt Zuid-Nederland om negen uur

Meteoconsult verwacht dat het zwaarste deel van de storm vanaf ongeveer negen uur het zuidwesten van Nederland bereikt:

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult We hebben een timing gemaakt. Vanaf 09.00 uur, 09.30 uur bereikt het zwaarste deel van de #storm het zuidwesten. Dan de hoogste snelheden.

Storm houdt al huis in Engeland

De zware storm die Nederland vandaag bereikt, trekt sinds gisteren al over Groot-Brittannië. Op tal van plaatsen werden bomen ontworteld, huizen beschadigd en het verkeer werd lamgelegd. Zeker zevenduizend huizen in het zuidwesten van Engeland zitten zonder stroom.

Een veertienjarige jongen die aan het strand van Newhaven door de golven is meegesleurd, is nog steeds niet gevonden. De Londense luchthaven Heathrow heeft vanwege de storm ongeveer zestig vluchten voor vandaag geschrapt.

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult Zwaarste windstoten om 7 uur in Kanaalregio en Zuid-Engeland. Daar wordt ook de meeste schade gemeld. Gebied nadert. http://t.co/WDoxDClwdz

Het zou een van de zwaarste stormen zijn die Groot-Brittannië de laatste jaren hebben getroffen.

Vanaf acht uur tot en met de eerste helft van de middag kan het westen, midden en noorden van Nederland rekenen op een zware herfststorm. Het KNMI heeft vanochtend een weeralarm afgegeven. NS rijdt een aangepaste dienstregeling, er is een drukke spits op komst en Schiphol heeft meerdere vluchten geannuleerd. De eerste meldingen van stormschade komen binnen vanuit de kustprovincies en Brabant. De storm is naar verwachting tussen 11.00 en 13.00 uur op zijn hevigst, met mogelijk windstoten tot 140 kilometer per uur.