Kwartaalcijfers Apple: winst 0,7 miljard dollar lager dan vorig jaar

Mensen staan in de rij voor de nieuwe iPhone bij de Apple Store op het Leidseplein.
Mensen staan in de rij voor de nieuwe iPhone bij de Apple Store op het Leidseplein. Foto ANP / Koen van Weel

Apple heeft zojuist de kwartaalcijfers van het vierde financiële kwartaal van 2013 bekendgemaakt. Het bedrijf verkocht bijna 34 miljoen iPhones, maar de iPhone-verkopen konden niet voorkomen dat de nettowinst lager uitvalt dan vorig jaar.

Meer iPhones en iPads verkocht dan in 2012

Apples nettowinst bedroeg in het afgelopen kwartaal 7,5 miljard dollar. Dat is een daling van 0,7 miljard ten opzichte van 2012. Toen verdiende het bedrijf 8,2 miljard dollar netto. Apples totale omzet bedroeg in het vierde kwartaal 37,5 miljard dollar.

In totaal verkocht Apple 33,8 miljoen iPhones en 14,1 miljoen iPads. Daarmee verkocht het bedrijf meer iPhones en iPads dan in het vierde kwartaal van 2012. Toen werden er 26,9 miljoen iPhones en 14 miljoen iPads verkocht.

In de voorspellingen vooraf werd gerekend op 33,4 miljoen verkochte iPhones en 13,9 verkochte iPads.

Apple verkocht ten slotte in het afgelopen kwartaal 4,6 miljoen Macs, een daling van 0,3 miljoen ten opzichte van het jaar ervoor.

Twitter avatar jsnell Jason Snell Total Apple revenues for the past 3 years: http://t.co/4ZKhIQ95o7

Nieuwe iPhones en iPads

In september en oktober presenteerde Apple veel nieuwe producten, in aanloop naar de feestdagen. Begin september kondigde het bedrijf de iPhone 5s en 5c aan. Het was voor het eerst dat Apple naast zijn vlaggenschip een goedkopere iPhone aankondigde. Al was men bij de presentatie wel wat teleurgesteld over de prijs van de iPhone 5c, de telefoon is slechts honderd euro goedkoper dan de iPhone 5s.

Afgelopen dinsdag kondigde Apple twee nieuwe iPads aan. Het gaat om de iPad Air, de opvolger van de iPad 4, die een stuk dunner en lichter is dan zijn voorganger. Ook heeft de iPad mini een update gekregen. De kleinere iPad heeft nu net als de iPad Air een retina-scherm (scherm met een hoge resolutie).

Marktaandeel

Ondanks goede verkopen moet Apple nog altijd wel marktaandeel inleveren. Inmiddels is Android iOS zowel op de smartphone- als op de tabletmarkt voorbij gegroeid. Wel doet Apple het als fabrikant nog goed, doordat Android door veel verschillende fabrikanten wordt gebruikt. Daardoor zijn de marktaandelen van Android-fabrikanten kleiner.