KNMI geeft weeralarm af - eerste meldingen van stormschade

Een fietser op de Erasmusbrug trotseert de eerste herfststorm van het jaar. De zuidwesterstorm zal het hevigst zijn aan het eind van de ochtend.
Een fietser op de Erasmusbrug trotseert de eerste herfststorm van het jaar. De zuidwesterstorm zal het hevigst zijn aan het eind van de ochtend. Foto ANP / Bas Czerwinski

Vanaf acht uur tot en met de eerste helft van de middag kan het westen, midden en noorden van Nederland rekenen op zeer zware windstoten. Het KNMI heeft gisteren al een waarschuwing voor extreem weer doen uitgaan, die het vanochtend heeft verhoogd tot een weeralarm. NS rijdt een aangepaste dienstregeling, er is een drukke spits op komst en Schiphol heeft meerdere vluchten geannuleerd.

Code rood voor het weeralarm geldt voor het westen, midden en noorden van het land. In de loop van de ochtend kunnen volgens het KNMI zeer zware windstoten voorkomen van 100 tot 120 kilometer per uur. In het noordwesten kunnen de windstoten zelfs tot 130 kilometer per uur gaan. In IJmuiden werd even voor 06.30 uur al windkracht 9 bereikt met windstoten van honderd kilometer per uur. De storm is naar verwachting tussen 11.00 en 13.00 uur op zijn hevigst, met mogelijk windstoten tot 140 kilometer per uur.

In de rest van het land, waar code geel voor gevaarlijk weer geldt, zullen er een groot deel van de dag zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur zijn. Vanmiddag neemt de wind af, als eerst in het zuiden. Ook de scheepvaart wordt door het KNMI gewaarschuwd.

Eerste meldingen stormschade

Vanuit de kustprovincies en Brabant komen vanochtend de eerste meldingen van stormschade binnen, meldt persbureau Novum. Het gaat vooral om omgevallen bomen en takken op de weg, blijkt uit alarmeringen van de brandweer. Het is nog onduidelijk hoe groot de schade is.

ANWB voorspelt drukke spits

De ANWB voorspelde gisteren al een heel drukke ochtendspits vanwege het herfstweer. Op het hoogtepunt staat er naar verwachting driehonderd kilometer file, twee keer zoveel als normaal. Even voor 07.00 uur stond met tachtig kilometer al het dubbele aantal kilometers in vergelijking met een normale maandagochtend. Echte problemen blijven vooralsnog uit, laat een woordvoerder van de verkeersdienst aan persbureau Novum weten.

Ook fietsers en bromfietsers worden door de ANWB gewaarschuwd. Volgens ANWB is het voor alle verkeersdeelnemers “lastig het stuur recht te houden maar ook afgebroken takken, afgevallen lading en andere rondvliegende troep is hinderlijk voor het verkeer”.

NS past dienstregeling aan

De NS gaf ook gisteren al aan de dienstregeling vanwege de “zware zuidwesterstorm” aan te passen. Op veel trajecten rijdt in plaats van elk kwartier, elk halfuur een trein. Het kan drukker zijn in de treinen, met name in de spits. Waar mogelijk worden treinen verlengd. Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd, vaker overstappen en drukkere treinen.

Tussen Den Haag Centraal en Gouda rijden nu al nog minder treinen door een voorwerp in de bovenleiding.

Schiphol waarschuwt voor annulering vluchten

Vanwege de dreigende storm waarschuwt luchthaven Schiphol dat vluchten kunnen worden geannuleerd. De luchthaven adviseert reizigers de website van de luchtvaartmaatschappij te raadplegen voor actuele informatie.

KLM schrapte gisteren uit voorzorg 42 vluchten die vanaf Schiphol zouden vertrekken. De luchtvaartmaatschappij sluit niet uit dat er vandaag nog meer vluchten geannuleerd moeten worden.