Journalist ‘bekent’ corrupt te zijn na artikelen over fraude in China

Ondanks de campagne van president Xi Jinping tegen corruptie lopen actievoerders in China aanzienlijke risico's.

De campagne tegen corruptie in de samenleving van de Chinese president en partijleider Xi Jinping heeft het afgelopen weekeinde een opmerkelijke wending genomen.

Een Chinese krant, die de autoriteiten vorige week tot tweemaal toe op haar voorpagina had opgeroepen een gevangen verslaggever vrij te laten, heeft zich gisteren nederig verontschuldigd nadat de journalist voor de televisie had opgebiecht dat hij zelf was ‘omgekocht’ om bepaalde verhalen te schrijven. Chen Yongzhou, verslaggever voor de krant Xinkuaibao uit de zuidelijke stad Kanton, had een reeks artikelen gepubliceerd waarin hij corrupte praktijken bij een bouwbedrijf beschreef. Hoewel zijn krant hem aanvankelijk had gesteund, trok ze zondag plotseling haar handen van hem af. De krant zou de feiten niet goed hebben gecheckt.

Waarnemers in China houden er echter ernstig rekening mee dat zowel de journalist als de redactie van zijn krant door de autoriteiten zijn gedwongen tot hun ‘bekentenissen’.

Vandaag zouden intussen drie activisten tegen corruptie zich voor de Chinese rechter moeten verantwoorden. Het drietal – Liu Ping, Wei Zhongping en Li Sihua, afkomstig uit de arme zuidelijke provincie Jiangxi – had er op aangedrongen dat hoge functionarissen de bronnen van hun fortuin openbaar zouden moeten maken. Ze zitten al sinds april vast, op verdenking van illegale samenscholing. Ze zouden tot maximaal vijf jaar celstraf kunnen worden veroordeeld.

De drie activisten beschouwen zichzelf echter als onschuldig. Volgens hun advocaten had de politie geprobeerd hen de toegang tot hun cliënten te verhinderen. Pas na tussenkomst van een rechter lukte dit alsnog. De politie had ook scherpe veiligheidsmaatregelen genomen voor de zitting van vandaag, kennelijk uit vrees voor demonstraties.

In totaal zijn er de laatste maanden al een vijftiental actievoerders opgepakt, die campagne voerden tegen corruptie. (AP, AFP, Reuters, BBC)