Gewezen neuroloog Jansen: ik stal geld

De omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen (68 jaar) erkent dat hij 88.000 euro heeft verduisterd van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek. Hij doet dit in een interview met deze krant aan de vooravond van de grootste medische strafzaak ooit in Nederland.

Jansen staat vanaf volgende week maandag terecht voor de schade die hij tussen 1997 en 2004 als neuroloog in Enschede heeft aangericht, met verkeerde diagnoses en het onnodig voorschrijven van het zware, dure medicijn Exelon. Om patiënten voor dat middel in aanmerking te kunnen laten komen, zou hij gegevens hebben vervalst. Verder moet Jansen zich verantwoorden voor diefstal van receptenblokken van collega’s, het vervalsen van recepten voor eigen gebruik en verduistering.

Jansen gebruikte geld van de Stichting Lewy Body Project (nu Human Brainstem Project), die zich bezighoudt met neurologisch onderzoek, „om er ruim van te leven.” Inmiddels begrijpt Jansen niet meer waarom hij dat heeft gedaan. „Dat is jatten. Om niks. Ik had het helemaal niet nodig. Het is wezensvreemd, afwijkend gedrag.”

Vrijdag dient de tuchtzaak tegen Jansen, maandag 4 november begint de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. Voor het eerst zal Jansen dan persoonlijk voor de rechter verschijnen. „Ik wil mijn gezicht laten zien, verantwoording afleggen en zelf antwoord geven op vragen die er zijn.”

Voor de rechtszaak zijn 15 zittingsdagen uitgetrokken. Jansen ziet op tegen de confrontatie met zijn ex-patiënten en de media.

Hij is bezorgd over de reactie van ex-patiënten, belangstellenden en media die bij de zittingen zullen zijn. ,,In zulke zaken kan van alles gebeuren.’’

    • Annette Toonen