Het is minder leuk dan het eruitziet

foto Reuters

Een bloederige strijd is het. Uitgetrapte ogen, afgebeten oren en gebroken paardenbenen. Sommige dieren overlijden aan hun verwondingen, anderen vallen al tijdens het gevecht, dat soms wel drie uur duurt, dood neer van uitputting.

Deze paarden zijn bezig met een hengstengevecht. Een vijfhonderd jaar oude traditie van de Miao, één van de tientallen kleine volken in China. De gevechten maken deel uit van een lokaal evenement en werden dit weekend gehouden in de industriestad Liuzhou, in het zuiden van China.

Voordat de hengsten de ring in gingen, heeft een begeleider een merrie langs de opgefokte dieren laten lopen. En dan doet hun instinct verder het werk. Voor een juichend publiek vechten de beesten om het recht de merrie te mogen dekken. Grootouders met kinderen juichen, zoeken de beste plekken op de heuvel en maken foto’s. De overlevers worden naderhand vaak geslacht, hun eigenaren hebben geen geld voor de dierenarts. Het paardenvlees wordt verkocht aan het aanwezige publiek.

Hoewel illegaal in het grootste deel van de wereld zijn deze wedstrijden nog steeds populair op de Filippijnen, in Zuid-Korea, China en Indonesië.