Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen in NRC: ik stal geld

Gewezen neuroloog Ernst Jansen erkent vandaag in NRC dat hij tienduizenden euro's heeft verduisterd.
Gewezen neuroloog Ernst Jansen erkent vandaag in NRC dat hij tienduizenden euro's heeft verduisterd. Foto NRC / David van Dam

De omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen (68 jaar) erkent dat hij 88.000 euro heeft verduisterd van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek. Hij doet dit in een interview met NRC Handelsblad aan de vooravond van de grootste medische strafzaak ooit in Nederland.

Jansen staat vanaf volgende week maandag terecht voor de schade die hij tussen 1997 en 2004 als neuroloog in Enschede heeft aangericht, met verkeerde diagnoses en het onnodig voorschrijven van het zware, dure medicijn Exelon. Om patiënten voor dat middel in aanmerking te kunnen laten komen, zou hij gegevens hebben vervalst. Verder moet Jansen zich verantwoorden voor diefstal van receptenblokken van collega’s, het vervalsen van recepten voor eigen gebruik en verduistering.

‘Ik had het geld helemaal niet nodig’

Jansen gebruikte geld van de Stichting Lewy Body Project (nu Human Brainstem Project), die zich bezighoudt met neurologisch onderzoek, “om er ruim van te leven.” Inmiddels begrijpt Jansen niet meer waarom hij dat heeft gedaan. “Dat is jatten. Om niks. Ik had het helemaal niet nodig. Het is wezensvreemd, afwijkend gedrag.”

Vrijdag dient de tuchtzaak tegen Jansen, maandag 4 november begint de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. Voor het eerst zal Jansen dan persoonlijk voor de rechter verschijnen. “Ik wil mijn gezicht laten zien, verantwoording afleggen en zelf antwoord geven op vragen die er zijn.”

Voor de rechtszaak zijn 15 zittingsdagen uitgetrokken. Jansen ziet op tegen de confrontatie met zijn ex-patiënten en de media.

Jansen bezorgd om reactie ex-patiënten

De voormalig arts zegt zich gespannen en nerveus te voelen. Hij is bezorgd over de reactie van ex-patiënten, belangstellenden en media die bij de zittingen zullen zijn. “In zulke zaken kan van alles gebeuren.”

De ex-neuroloog betreurt het dat ex-patiënten niet zijn ingegaan op zijn uitnodiging om elkaar vooraf in alle rust te ontmoeten. De meesten vonden het psychisch te belastend, meldt letselschadespecialist Yme Drost die hun vertegenwoordigt. “Zij zagen hun voordeel niet, alleen een voordeel voor Jansen.”

Jansens advocaat, Frank van Gaal, vindt niet dat hij met deze uitnodiging het strafproces beïnvloedt. Alle onderzoeken zijn nagenoeg afgerond en alle patiënten gehoord.

Van 1999 tot 2004 was hij naar eigen zeggen medicijnverslaafd, maar ook in de jaren daarvoor kampte hij met grote persoonlijke moeilijkheden. “Daar ben ik de weg al kwijtgeraakt, zonder het zelf te beseffen”, geeft hij aan.

De naam Jansen Steur voert hij niet meer. In 1994 voegde hij Steur, de meisjesnaam van zijn moeder, toe. “Uit liefde”, zei hij in een eerder interview. Nu: “Na mijn verslaving heb ik ingezien dat ook dat een teken was van afwijkend normbesef.”