Gerrit Komrij schreef zijn laatste gedicht over Erasmus

Het laatste gedicht waar Gerrit Komrij voor zijn dood aan werkte, maakte hij bij een schilderij van Erasmus.

Portret van Gerrit Komrij door Neel Korteweg.
Portret van Gerrit Komrij door Neel Korteweg.

Ze vonden het gedicht op zijn computer. Gerrit Komrij had vier jaar geleden aan beeldend kunstenaar Neel Korteweg beloofd een gedicht te schrijven bij een van de schilderijen die ze heeft gemaakt van de 16de-eeuwse humanist Erasmus. Komrij had haar verzekerd dat hij eraan werkte, ondanks zijn ziekte. Uit de datum bovenaan blijkt dat hij er op 5 mei 2011 aan was begonnen. Maar toen Komrij ruim een jaar later op 5 juli 2012 overleed, had hij Korteweg nog niets gestuurd.

Komrijs vriend Charles Hofman nodigde haar uit naar Portugal om te helpen zoeken. Ze vonden het gedicht op Komrijs computer maar het was niet af. Na de slotregel noteerde hij alternatieven en losse woorden. Korteweg: „Hij twijfelde blijkbaar nog.”

Vandaag mag ze het laatste gedicht van Komrij met permissie van Hofman en uitgever Bezige Bij publiceren bij de opening van haar tentoonstelling Erasmus in Amsterdam in het Bijbels Museum. Vanaf 2006 verdiepte ze zich, gegrepen door zijn Lof der Zotheid, in Erasmus. Ze portretteerde hem in 350 tekeningen en 25 olieverfschilderijen. Aan 21 dichters en schrijvers vroeg ze een gedicht of verhaal voor een boek. Kees Fens leverde nog vlak voor zijn dood een bijdrage, naast onder anderen Leo Vroman, Robert Anker en Bart Chabot.

Komrij schreef de inleiding. Die was al af. „Hij heeft alle werken gezien. Ik heb ook vier keer bij hem in Portugal gelogeerd, waar ik tekende terwijl hij schreef. Voor mij is de dichtkunst, niet aangetast door kunsthandel en het grote geld, erg inspirerend.”

    • Daan van Lent