‘Geen prikkel bij ziekenhuizen om kosten zorg te controleren’

Kees Vendrik, collegelid van de Rekenkamer.
Kees Vendrik, collegelid van de Rekenkamer. Foto ANP/ Martijn Beekman

De financiering van ziekenhuiszorg is zo ingewikkeld dat declaraties veel te weinig worden gecontroleerd. Ook ontbreekt bij ziekenhuizen en zorgverzekeraars de prikkel na te gaan of niet te veel zorg is verleend.

Dat constateert de Algemene Rekenkamer in een vanmiddag verschenen rapport. Volgens het rapport beschikken ziekenhuizen over een informatiemonopolie, waardoor zij een cruciale rol spelen bij de uitgavencontrole. Het kabinet wil veel besparen door meer efficiency in de zorg.

Jaarlijks wordt zo’n 20 miljard euro aan zorg in ziekenhuizen besteed. Volgens de Rekenkamer is er bij ziekenhuizen geen prikkel declaraties te controleren. Ze hebben er geen financieel belang bij . Maar zij zijn de enige die voldoende informatie hebben voor serieuze controle. “Er zitten te weinig prikkels in het systeem”, zegt collegelid Kees Vendrik van de Rekenkamer.

Toezichthouder moet grote rol spelen

Ook zorgverzekeraars hebben weinig prikkels. Veel verzekeraars betalen het ziekenhuis een vaste som per jaar, ongeacht de hoeveelheid diensten door een ziekenhuis. Daarom moet toezichthouder Nederlandse Zorgautoriteit een grote rol spelen:

“Waar we voor moeten zorgen is dat de NZA voldoende is bemenst. Dat is ook een van de aanbevelingen die de Rekenkamer aan de minister doet.”

Het controlegebrek is vooral opmerkelijk gezien de veelvuldige overschrijdingen van de zorguitgaven. Snelle oplossingen zijn er volgens Vendrik niet. Daarvoor is het systeem te complex. Informatie over de uitgaven komt vaak met veel vertraging door:

“De informatie waar men in de zorg mee werkt heeft altijd een tijdelijk karakter. Niet voor niets constateren wij dat halverwege 2013 er nog weinig zicht is op de uitgaven van 2012. En het gaat nog wel een jaar duren voordat de informatie over de bestedingen van vorig jaar enigszins definitief is.”