Beveiligingsdienst beschuldigd van mishandelingen gevangenis Zuid-Afrika

Medewerkers van de Brits-Deense beveiligingsdienst Group 4 Securicor (G4S) zijn beschuldigd van ‘schokkende’ mishandelingen en het verliezen van de controle in de Mangaung-gevangenis in Zuid-Afrika. Dat meldt de BBC vanochtend. De G4S is verantwoordelijk voor de beveiliging van één van de gevaarlijkste gevangenissen in Zuid-Afrika.

Foto ANP / Koen Suyk

Medewerkers van de Brits-Deense beveiligingsdienst Group 4 Securicor (G4S) zijn beschuldigd van ‘schokkende’ mishandelingen en het verliezen van de controle in de Mangaung-gevangenis in Zuid-Afrika. Dat meldt de BBC vanochtend. De G4S is verantwoordelijk voor de beveiliging van één van de gevaarlijkste gevangenissen in Zuid-Afrika.

De Zuid-Afrikaanse regering heeft de beveiliging van de gevangenis inmiddels overgenomen en een officieel onderzoek ingesteld. Gevangenen claimen onder andere elektrische schokken te hebben gekregen en zouden onder dwang injecties hebben gekregen.

In een reactie tegenover de BBC zegt regio-president Afrika van G4S, Andy Baker, dat het toedienen van injecties niet de taak is van G4S-medewerkers, maar wordt gedaan door een aparte medische staf. Beschuldigingen over elektrische schokken en mishandelingen wijst hij van de hand: “there has never been an abuse of this type or nature.”

Baker belooft wel dat als er specifieke zaken onder aandacht worden gebracht er een onderzoek wordt ingesteld:

“If anything specific is brought to us that is a specific case you have my commitment and the rest of our organisation’s commitment that we’ll investigate fully and completely.”

    • Nando Kasteleijn