Eiwit uit moedermelk neutraliseert hiv

Een eiwit dat van nature voorkomt in menselijke moedermelk maakt het humaan immunodeficiëntievirus (hiv-1) onklaar. Het moedermelkbestanddeel, Tenascin-C, was al bekend om zijn stimulerende effect op de hersenontwikkeling van embryo’s en om zijn wondhelende eigenschappen. Nu komt daar het afvangen van hiv-1 bij, schrijven Amerikaanse onderzoekers deze week in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (Early edition online).

Het hiv-virus tast het afweersysteem aan en kan zo aids (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) veroorzaken. Het zit in bloed, sperma, moedermelk en vaginaal vocht van besmette mensen. De ziekte is wel te behandelen, maar niet te genezen.

Dat moedermelk het hiv-virus neutraliseert was al vermoed. Dat zou kunnen verklaren waarom meer dan 90 procent van de baby’s van dagelijks borstvoedende, hiv-positieve moeders niet geïnfecteerd raakt, schrijven de onderzoekers. Welke element van moedermelk verantwoordelijk was wisten wetenschappers nog niet.

De Amerikaanse biologen, van Duke University Medical Center in Durham, isoleerden het eiwit uit het zog van tien gezonde moeders. Het relatief grote Tenascin-C-eiwit bindt aan hiv-virusdeeltjes. Zo voorkomt het eiwit dat het besmettelijke virus zich aan slijmvliezen kan hechten om daar cellen binnen te dringen en zichzelf te vermenigvuldigen. De blokkade werkt bij verschillende varianten van hiv-1. En hij treedt op bij concentraties zoals die ook in moedermelk zitten.

De onderzoekers hopen dat hun ontdekking van de hiv-remmende werking van Tenascin-C kan leiden worden tot een natuurlijker middel dat baby’s moeten innemen voor de borstvoeding.

    • Niki Korteweg