Een knop voor warme soep

None

Een windmolen kan water verwarmen als het waait. Jaren geleden bood een ingenieur, hij werkte bij TNO-Apeldoorn, de arme wereld een eenvoudige warmwatermolen aan die ook drinkwater kon maken uit de zoute zee. Het was op een beurs voor minder milieubezwaarlijke energievoorzieningen. De man had een windmolen bovenop een grote roestvrijstalen trommel gezet. Niemand mocht in de trommel kijken. De ontwerper was bang dat zijn idee gepikt zou worden. Er zou bij storm zelfs kokend heet water in gemaakt worden.

De ingenieur legde me de werking uit en vertelde hoe hij er opgekomen was. TNO testte nieuwe motoren. Prestaties moesten nauwkeurig gemeten worden. Een draaiende motor moet daartoe worden belast. Hij moet hard werken, dan leer je hem kennen. In een proefopstelling werd hij gekoppeld aan een grote badkuip waarin stalen schoepen heen en weer gaan als de motor draait. Met geweld slaan de schoepen door het water dat door de beweging warm wordt en kan gaan koken. Dat principe en dan met windkracht. Goed idee. Nooit meer iets van gehoord. Maar opeens brengt de post een blender waarin het wordt toegepast. Jammer dat er een stekker aan zit. Op wind zou mooi geweest zijn. De afzender, een keukenwinkelier, vraagt of ik de blender testen wil. Alsof ik van TNO ben.

Alle blenders zijn eender maar deze kan veel sneller draaien. Er zit een overdreven sterke motor in, 1.680 Watt. Het mes onderin de vaas kan 30.000 omwentelingen maken in een minuut. Montana Mark 1 wordt de machine genoemd, een merknaam van de Nederlandse importeur. Dezelfde machine is in verschillende landen te koop onder verschillende namen. Er zijn meer hogesnelheidsblenders op de markt. In de Verenigde Staten zijn ze een rage onder gezondfreaks die alles wat eetbaar is tot moes willen slaan om op te kunnen drinken. Kauwen is uit de mode. Sterke snelle blenders zijn duur. 1.000 euro. Een aantal handelaren in keukengerei besloot om samen een goedkopere te laten maken in China. Elke deelnemende handelaar verkoopt hem onder eigen merk. In Nederland is de Mark 1 sinds afgelopen zomer te koop voor 400 euro.

Testen? Dan meteen maar het zwaarste programma. Er zit een knop op waar onder staat: Bisque en Bisque Soep. Na een druk op de knop draait de machine 8 minuten lang op topsnelheid en volgens de bijsluiter wordt alleen door de enorme beweging de soep warm. Testen is pesten. Hele aardappelen, hele stangen prei en een plens koud water erin. Na acht minuten draaien hebben we gladde groentepap van 56 graden warm voor wel dertien baby’s. Heel gezond, zegt de bijsluiter. Daar moeten we meer van weten.

Wouter Klootwijk schrijft wekelijks op deze plek over eten en keukenbenodigdheden.

    • Wouter Klootwijk