Duitsland wil onderzoek naar afluisteren Merkel

Onduidelijk of Obama op de hoogte was

Nieuwe details over het afluisteren van de Duitse Bondskanselier Merkel door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA hebben de spanning tussen Duitsland en de VS dit weekend verder doen oplopen. Een meerderheid van het Duitse parlement dringt inmiddels aan op een parlementair onderzoek naar de kwestie.

Deze week bezoekt de top van de Duitse veiligheidsdiensten de VS. Ook een commissie van het Europarlement vliegt naar Washington om haar zorg uit te spreken en informatie in te winnen. Duitsland en Brazilië werken in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aan een resolutie waarin wordt opgeroepen tot bescherming van de privacy op het internet en tot het stellen van grenzen aan spionage. Het is niet de bedoeling dat de Verenigde Staten of de NSA in de resolutie met name worden genoemd. Anders dan resoluties van de Veiligheidsraad, zijn resoluties van de Algemene Vergadering niet bindend.

Vrijdag onthulde de Britse krant The Guardian dat de NSA de telefoons van 35 regeringsleiders aftapte, onder wie Angela Merkel. Eerder werd bekend dat ook miljoenen gewone Duitsers en Fransen zijn afgeluisterd.

Volgens Der Spiegel werd Merkel al sinds 2002 afgeluisterd en zijn er op de Amerikaanse ambassade in Berlijn 18 medewerkers die zich speciaal hiermee bezig houden.

De krant Bild am Sonntag berichtte gisteren dat de Amerikaanse president Barack Obama wist, en zelfs aanmoedigde, dat zijn geheime dienst Merkel afluisterde. Volgens de krant, die zich baseerde op ‘een bron bij de NSA die bij het afluisteren van Merkel betrokken was’ stelde de directeur van de NSA, Keith Alexander, Obama in 2010 persoonlijk op de hoogte. „Obama stopte de operatie toen niet, maar liet deze juist doorgaan,” aldus Bild am Sonntag. Eerder berichtten Duitse en Amerikaanse media dat Obama Merkel zijn excuses had aangeboden en had gezegd dat hij niets van het aftappen wist. In een e-mailverklaring liet de NSA weten dat de berichtgeving in Bild niet klopt. Maar in hoeverre Obama van het afluisteren wist werd niet duidelijk.

Volgens de Wall Street Journal beëindigde de NSA het afluisteren van Merkel deze zomer, toen dit naar voren kwam uit een onderzoek dat de regering Obama, na de ophef over de eerste door NSA-klokkenluider Edward Snowden gelekte documenten, naar de inlichtingendienst begon. (Reuters, AP)