Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Dit zijn vijf essentiële Lou Reed-nummers, volgens onze kenner

Foto AFP/ Jose Jordan

Rocklegende Lou Reed (The Velvet Underground) overleed gisteren op 71-jarige leeftijd. We vroegen muziekrecensent en kenner Jan Vollaard naar vijf essentiële nummers van Reed.

The Ostrich (1964)

Bubblegum-pop van pre-Velvet Underground waarmee het budgetlabel Pickwick een kansloze nieuwe dans wilde introduceren: Doe de struisvogel!

White light/white heat (1968)

The Velvet Underground in optima forma, met een dwingend ritme en een tekst over een verblindende roes van heftige drugs.

Walk on the wild side (1972)

Lou Reed bezingt de decadente sterrenstal van Andy Warhol in een onweerstaanbare hitsingle met doo-doo-dookoortje.

Sweet Jane (1974)

De live-versie van het album Rock’n’Roll Animal met het onweerstaanbare gitaarintro van Steve Hunter en Dick Wagner. Lou maakt zijn entree als een ware rockheld.

Coney Island Baby (1975)

Niet autobiografisch, hield Reed altijd vol. Het verhaal van een onaangepaste jongen die door het vuur wilde gaan voor zijn footballcoach lijkt uit zijn leven gegrepen.