Chaos op spoor door storm - windsnelheden tot 136 km per uur

Drukte op het perron op station Utrecht Centraal, vanochtend rond 8.30 uur.
Drukte op het perron op station Utrecht Centraal, vanochtend rond 8.30 uur. Foto NRC / David Haakman

Op verschillende trajecten rijden vanochtend geen treinen door bomen die op het spoor zijn gewaaid. Van en naar Amsterdam Centraal is het treinverkeer rond 11.00 uur stilgelegd vanwege de stormschade rond Amsterdam. Ook tussen Amsterdam Sloterdijk en Schiphol, Leiden Centraal en Haarlem en Heerhugowaard en Hoorn is geen treinverkeer mogelijk, meldt de NS.

Twitter avatar NS_online NS online Van en naar Amsterdam Centraal: Het treinverkeer is stilgelegd wegens stormschade rond Amsterdam. #Asd

Ook tussen Vorden en Winterswijk en Schiedam Centrum en Delft is door de harde wind een boom op het spoor beland. Tussen Uitgeest en Zaandam rijdt niets door een “voorwerp” op het spoor. Eerder op de ochtend was het treinverkeer tussen Den Haag en Gouda al gestremd omdat er een voorwerp op de bovenleiding was gewaaid.

De extra reistijd is in de meeste gevallen meer dan een uur. Ook kan het nog uren duren voor de treinen op de getroffen trajecten weer rijden.

De NS rijdt uit voorzorg al met een aangepaste dienstregeling. Op trajecten in de Randstad rijden in plaats van elk kwartier nu eens per half uur een trein.

Update 12.50 uur: ook ten noorden van Zwolle rijden geen treinen meer, meldt de NS:

Twitter avatar NS_online NS online Ten noorden van Zwolle wordt het treinverkeer voorlopig gestaakt om veiligheidsredenen. Geen treinen rond Groningen/Leeuwarden/Emmen

Zeer zware storm in IJmuiden

In IJmuiden heeft de wind vanochtend snelheden van 136 kilometer per uur bereikt. Daarmee is volgens Weeronline.nl sprake van zeer zware storm. Het meetstation in de Noord-Hollandse plaats is het eerste waar windkracht 11 is gemeten.

Later vanochtend krijgen waarschijnlijk ook de Wadden te maken met windkracht 11. Langs grote delen van de kust is al sprake van windkracht 10. Zo werden in onder meer Hoek van Holland en op de Wadden snelheden van meer dan 120 kilometer per uur gemeten.

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult De analyse van 10 uur. Het zwaarste deel van de storm (ten zw van kern) komt nog en gaat naar NW-Nederland. #storm http://t.co/lAMaGUyltc
Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult Omdat het zwaarste deel van de storm nog moet komen, geven we nu voor de Wadden kans op een windkracht 12, 12-13 uur. #storm

In het binnenland raast de storm iets minder hard, maar staat er bijvoorbeeld in de provincie Utrecht nog altijd een stormachtige windkracht 8 met windstoten van 93 kilometer per uur. In Brabant en Limburg is sprake van windkracht 7. Dat komt vrijwel nooit voor, aldus een woordvoerder tegenover persbureau Novum.

Het KNMI kondigde vanochtend een weeralarm af vanwege de herfststorm. Er is dan sprake van “maatschappij-ontwrichtende omstandigheden”. De storm trekt naar het noordoosten en bereikt naar verwachting tussen 11.00 en 13.00 uur zijn hoogtepunt.

Waarschijnlijk is voor het eerst sinds 18 januari 2007 sprake van een zware storm. Daarvoor moet een uur lang gemiddeld windkracht 10 staan, aldus weeronline.nl.

Volg de laatste ontwikkelingen rond de storm in ons liveblog.

    • Pim van den Dool