Bellen met Mario: niemand wil koploper worden in de Eredivisie

Ajax speelde met 0-0 gelijk tegen RKC Waalwijk. Op de foto: Thulani Serero kopt.
Ajax speelde met 0-0 gelijk tegen RKC Waalwijk. Op de foto: Thulani Serero kopt. Foto ANP / Olaf Kraak

Wie wil er koploper worden? Niemand, afgaande op het voorbije Eredivisie-weekend. Twente dacht er zaterdagavond vanaf te zijn, maar daarna wisten zes (!) verschillende ploegen op hun beurt de eerste plaats met kunst- en vliegwerk te ontlopen. Het is onderhand een “derderangs circusvoorstelling”, zegt oud-scheidsrechter Mario van der Ende, met wie we deze speelronde doornemen.

Het begon met de verrassende nederlaag van Twente

Zaterdagavond zette FC Twente een belangrijke stap richting een lagere positie op de ranglijst: op het kunstgras in Den Haag wist de ploeg vernuftig met 3-2 te verliezen van ADO. Bij een 2-2 stand lieten de verdedigers ADO-speler Mike van Duinen opstomen richting het doel en hoog binnenschieten. Met een bijna Maradona-achtige goal hielp de aanvaller ADO daarmee vlak voor tijd aan de overwinning.

Kortom: nul punten in de tas voor de Tukkers. De eerste plek, die aan het eind van de rit een rechtstreeks landskampioenschap betekent, was daarmee afgewend en Twente kon weer naar beneden kijken.

De samenvatting van ADO - Twente is hier te zien.

Ajax dan? Nee? PSV, jullie?

Normaal gesproken dan. Dat was namelijk buiten de prestaties van de andere clubs gerekend. Ajax, directe concurrent bij het vermijden van de koppositie, hield het later op de avond verrassend op 0-0 tegen RKC. Een paar keer was Ajax tijdens gevaarlijke RKC-counters nog dichtbij een verliespartij, maar daar slaagden de Amsterdammers nét niet in.

Volgende in het rijtje: PSV. Dat mocht gisterochtend de 12:30-wedstrijd spelen. Van het volgen van het voorbeeld van Twente en Ajax was aanvankelijk geen sprake: Matavz maakte na 9 minuten de 0-1 en PSV stond virtueel eerste. Daar kwam in de tweede helft verandering in: Fledderus en Németh bogen de stand om.

Depay ging in de tweede helft met rood naar de kant na een vermeende schwalbe en een overtreding. Volgens Van der Ende had die eerste kaart niet gehoeven, terwijl die tweede juist weer te licht bestraft werd:

“De zogenaamde schwalbe was voor mij gewoon een strafschop en de tweede gele kaart voor Depay had zelfs een rode kunnen zijn omdat hij zijn tegenstander door zijn overtreding ernstig had kunnen blesseren.”

Zo gaf PSV de eerste plek weer door aan de volgende, als de bom die je bij het computerspelletje Buzz snel moet doorgeven aan de anderen voordat ie afgaat.

http://www.youtube.com/watch?v=Hma5y-UyFjI

De samenvatting van Ajax - RKC is hier te zien en die van Roda JC - PSV hier.

Feyenoord en PEC schieten ‘m dan maar in het eigen doel

En toen had Feyenoord die bom plotseling in handen. De opgave was bovendien een lastige: thuis tegen Heracles niet winnen. De statistieken hielpen niet mee: in eigen huis verliezen van Heracles was de club nog nooit gelukt. En tóch gebeurde het. Nélom nam zijn ploeg op sleeptouw door in de 41e minuut de bal in eigen doel te schieten: 0-1.

Het slordig spelende Feyenoord gaf de achterstand echter vóór rust alweer weg: Boëtius maakte de gelijkmaker. In de tweede helft werd orde op zaken gesteld: Heracles maakte via Rosheuvel de 1-2 en Pellé kreeg vlak voor tijd een rode kaart, waardoor de eerste plek ook de komende weken bij Feyenoord uit de buurt lijkt de blijven.

Ook kandidaat PEC Zwolle begon met een eigen doelpunt, thuis tegen AZ. Joost Broerse kopte een vrije trap van Martens behendig binnen. Viergever verdubbelde de voorsprong voor de ploeg van Dick Advocaat, die door de overwinning maar liefst vijf plaatsen stijgt, naar de derde plek. PEC verdedigde dankzij de nederlaag met succes het puntenaantal van 18.

De samenvatting van Feyenoord - Heracles is hier te zien, die van PEC Zwolle - AZ hier.

Vitesse en Groningen spelen gelijk

Er waren nóg twee kandidaten voor de koppositie. Vitesse en FC Groningen speelden in de laatste wedstrijd van deze elfde speelronde tegen elkaar en de winnaar zou eerste worden. Er was dus één ontsnappingsmogelijkheid voor beide ploegen: een gelijkspel. En jawel: Vitesse kwam op voorsprong via Havenaar en Pröpper, Zivkovic en Chery maakten er 2-2 van. Scheidsrechter Kuipers zag bij de laatste goal wel buitenspel van Michael de Leeuw over het hoofd.

Van der Ende daarover:

“Je kon duidelijk zien dat het buitenspel was. Zo’n beslissing scheelt Vitesse dus de koppositie. Ook werd Vitesse mijn inziens in de laatste minuut een geheide strafschop onthouden. Kuipers had nog een leuk alibi door te zeggen dat hij Ibarra geel had moeten geven voor een schwalbe. maar dat sloeg echt nergens op. Dan had hij hem als ‘topscheidsrechter’ ook gelijk moeten geven. Trouwens: er staat nergens in de spelregels dat je een speler moet raken om een overtreding toe te kennen. Een speler die een actie ondoordacht aangaat of onbezonnen handelt, mag ook worden bestraft.”

En zo gebeurde het ondenkbare: maar liefst zes ploegen konden de koppositie pakken, maar allemaal lieten ze die in Twente liggen.

De samenvatting van Vitesse - Groningen is hier te zien.

NEC wint dankzij speler die er niet meer hoorde te staan

Ook bij NEC - Heerenveen speelde de scheidsrechter een beslissende rol. Michael Higdon werd na een grove overtreding niet weggestuurd en scoorde vervolgens beide doelpunten voor NEC, dat na twintig (!) wedstrijden weer eens won: 2-1. Een wedstrijd die in hoge mate beïnvloed is door de scheidsrechter dus. Mario?

“Absoluut. De overtreding was rood waard. Met een rode kaart voor Higdon had de wedstrijd een totaal andere wending gekregen. Als Reinold Wiedemeijer met een gezonde dosis zelfkritiek de beelden heeft bekeken, zal hij er zeker van hebben gebaald.”

De samenvatting van NEC - Heerenveen is hier te zien.

Ten slotte: wat is de verklaring voor het lage niveau in de Eredivisie? Is het dat de topclubs met veel jonge - en dus wisselvallige - spelers spelen?

“Jeugd inpassen kost tijd. Maar alles heeft natuurlijk met de kwaliteit van de spelers te maken. Je hebt ook exceptionele talenten die er op hun twintigste staan. De Eredivisie gaat inderdaad steeds meer op een derderangs circusvoorstelling lijken. Jammer genoeg worden de scheidsrechters steeds meer de clownsact hierin.”

Voorbeelden?

“De ellebogen (Pelle en Arias) vlogen weer onbestraft in het rond en er werden veel overtredingen (Alberg (ADO), Higdon (NEC), Depay (PSV) en Diemers (FC Utrect) te barmhartig met geel afgedaan. De ‘kopstoot’ van Pelle werd gelukkig wel goed waargenomen en bestraft door Kevin Blom. Dit soort onbezonnen acties hoort zeker niet op een voetbalveld thuis.”

“Wat wel een gunstige bijkomstigheid is, is dat hoe lager het niveau hoe mooier de doelpunten soms kunnen zijn. ADO-er Van Duinen, Cambuurs Ritzmaier, Heraclied Rosheuvel en Heerenveens Hakim Zyech scoorden beauties.”

    • Peter Zantingh