AKO Literatuurprijs naar Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen is met Feest van het begin de winnaar van de AKO Literatuurprijs 2013. Dat is zojuist in het tv-programma Nieuwsuur bekendgemaakt.

Van Leeuwen (1952) wint 50.000 euro.

Volgens de jury schrijft Van Leeuwen ‘als een meesterlijk pianist die de toetsen lichtjes beroert’.

Juryvoorzitter Patrick Janssens zei voordat hij de winnaar bekendmaakte dat de jury moest kiezen ‘tussen zes zeer goede, maar ook uiteenlopende boeken’.

Het winnende boek stelt volgens de jury ‘universele vragen over schoonheid en waarheid; het leven fris aanvaarden met inbegrip van alle malheur’.

De prijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie werd voor de 27e keer uitgereikt.

De andere genomineerden waren Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba),  Allard Schröder (De dode arm), Jan Brokken (De vergelding),  Martin Bossenbroek (De Boerenoorlog) en Wouter Godijn met Hoe ik een beroemde Nederlander werd. Een stuk over de genomineerde schrijvers leest u hier.

Naast het Vlaamse parlementslid Janssens bestond de AKO-jury  dit jaar uit boekenjournalist Karl van den Broeck, NRC Handelsblad-recensent Toef Jaeger, de Volkskrant-recensent Daniëlle Serdijn, literair criticus Fleur Speet en chef Boeken van De Standaard Veerle Vanden Bosch.

Van Leeuwen reageerde in Nieuwsuur als volgt op de winst:

Met Feest van het begin schreef Joke van Leeuwen volgens NRC-criticus Arjen Fortuin “een historische roman over de Franse Revolutie” waarin “een klein verhaal is vervat vol betekenisvolle scènes” en waar de lezer “zelf een groot verhaal bij moet bedenken”.

En:

“dat verhaal draait om vrijheid; het verlangen naar vrijheid en vervolgens de beperkingen en de evidente nadelen van die vrijheid zodra die is bereikt.”

Van Leeuwen hield dit jaar de Albert Verweylezing. Haar tekst is hier terug te lezen.

Bij de bekendmaking van de shortlist meldde de jury al met Van Leeuwen ‘een moderne Tsjechov’ te hebben ontdekt, maar de andere complimenten voor Feest van het begin wekten niet de indruk dat de literaire rechters het boven de andere kandidaten uit vonden steken:

“Haar taal is ingetogen en fonkelt tegelijk. Dat contrast verraadt achter iedere zin een vulkaan aan betekenis. Feest van het begin toont ons, met immense verfijning, de morele vraagstukken van de geschiedenis.”

Vorig jaar werd aan Van Leeuwen al de Constantijn Huygens-prijs toegekend. Het portret dat Thomas de Veen naar aanleiding daarvan schreef leest u hier.

Vorig jaar won de Vlaamse schrijver Peter Terrin de prijs met zijn roman Post Mortem.