Stroomstoring in Frankrijk, kans op overstromingen in Engeland

Een bus passeert een omgevallen boom in Islington, noord Londen. Foto Reuters / Olivia Harris

Het noorden van Frankrijk en het zuiden van Engeland worden vandaag geteisterd door een zware storm. Volgens Franse en Britse meteorologen kunnen de windsnelheden oplopen tot orkaankracht, windkracht elf of twaalf. Dat meldt persbureau Novum vanochtend.

In Finistère windsnelheid van 139 km per uur

In Frankrijk kwamen in de nacht van zondag op maandag 75.000 huishoudens zonder stroom te zitten, doordat hoogspanningsmasten omwaaiden. In het departement Finistère, in het westen van Frankrijk, werden windsnelheden van 139 kilometer per uur gemeten. Voor de departementen Nord, Pas-de-Calais en Somme heeft de Franse weerdienst Météo France een waarschuwing voor zware windstoten uitgegeven.

Kans op overstromingen in Engeland

In delen van Engeland wordt er gewaarschuwd voor overstromingen. In Engeland zitten zo’n 220.000 mensen zonder stroom. Ook het verkeer heeft veel last van de storm. Zowel op het spoor als op het vliegveld worden vertragingen gemeld. De Britse dienst voor het wegverkeer waarschuwt voor windstoten op de weg.

Volgens Britse meteorologen is de storm van maandag één van de zwaarste die Engeland in de afgelopen jaren heeft getroffen. Ten slotte wordt er in Oost-Sussex, in het zuiden van Engeland, een tiener vermist die aan het surfen was in de zee. Men vreest dat hij de ruige zee niet heeft overleefd

NOS-correspondent in Engeland, Arjen van der Horst, twittert:

Twitter avatar arjenUK Arjen van der Horst Deputy prime minister Nick Clegg canceled his monthly press conference. A crane collapsed on cabinet office. http://t.co/IJvop5vAw6
Twitter avatar arjenUK Arjen van der Horst Not many casualties reported, but impact of storm still severe. 220,000 homes without power now. Millions of commuters can’t go to work.
Twitter avatar arjenUK Arjen van der Horst It gets a bit hairy in some places. http://t.co/klN9TUWtNO
Twitter avatar arjenUK Arjen van der Horst Morning traffic slowly coming up in Brighton. http://t.co/eBS6igNgdp
Twitter avatar arjenUK Arjen van der Horst The old pier of Brighton. http://t.co/ARh7J8dvRc
    • Nando Kasteleijn