25-jarige Nederlander in Egypte vast voor terrorisme

Advocaat André Seebregts, hier als advocaat van Sabir K.
Advocaat André Seebregts, hier als advocaat van Sabir K. Foto ANP/ Robin Utrecht

Een 25-jarige Nederlander is in augustus in de Egyptische hoofdstad Kairo opgepakt op verdenking van terrorisme. Dat bevestigt zijn advocaat André Seebregts, schrijft Novum. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan het bericht nog niet bevestigen en kan alleen melden dat er in Egypte op het moment in totaal vijf Nederlanders vastzitten.

Ahmed D., woonachtig in Kairo, zegt dat hij ten onrechte wordt beschuldigd van het lidmaatschap van een terroristische organisatie. Volgens de aanklager in Egypte heeft het terroristen getraind. Advocaat Seebregts noemt de klachten vaag en ongegrond. Tegenover de NOS zegt Seebregts dat de situatie zorgelijk is. De politie viel D.’s huis binnen en was eigenlijk op zoek naar zijn huisgenoot. Die was niet thuis:

“En dus hebben ze hem maar meegenomen met het idee: je weet maar nooit hoe een koe een haas vangt.”

D. is afgelopen donderdag in hongerstaking gegaan, omdat hij nog niet voor een rechter is verschenen. Hij probeert dat op deze manier af te dwingen.

Kleinzoon van Somalische oud-president

D. is van Somalische komaf en vluchtte in 1991 naar Nederland. Hij is een kleinzoon van de Somalische oud-president Siad Barre, volgens zijn advocaat. Hij ging na zijn studie in Engeland als vliegtuigmonteur in Egypte werken en woont sinds 2011 met zijn vrouw in Kairo.