Soep, geen wijn

Eerst maar even jammeren: soep en wijn vind ik persoonlijk een nauwelijks boeiende combinatie. Te veel vloeistoffen bij elkaar, wat mij betreft. Natuurlijk, er zijn uitzonderingen bekend.  Een glaasje droge sherry naast het bord, nadat er daarvan ook een scheut in de soeppan is verdwenen, was ooit te doen gebruikelijk. Maar als u het mij niet kwalijk neemt, drink ik liever dry bij groene olijven of een doorkijk-dun gesneden plakje serranoham. Toegegeven, ik heb eens met smaak vaderlandse snert laten vergezellen door een Argentijnse bonarda.

En ik weet ook zeker dat bij de doperwten-venkelsoep van collega De Vos een Godello 2011 van Louro do Bolo (€ 15,29; Grapedistrict) uit het Spaanse Valdeorras prima zal smaken.

Maar met permissie eet ik snel mijn bord leeg en neem voor de vorm een nipje om de rest te drinken bij het hoofdgerecht. Kabeljauw uit de oven bijvoorbeeld. Droomcombi.

    • Harold Hamersma